CONFIRMARE Bulgaria a importat din Grecia gaze pentru a compensa stoparea livrărilor Gazprom. Scandal la Sofia: contract semnat cu MET, de unde provine CEO-ul Bulgargaz

CONFIRMARE Bulgaria a importat din Grecia gaze pentru a compensa stoparea livrărilor Gazprom. Scandal la Sofia: contract semnat cu MET, de unde provine CEO-ul Bulgargaz
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 mai 2022

Bulgaria a achiziționat gaze din Grecia pentru perioada 27-30 aprilie, așa cum a anunțat Profit.ro, pentru a compensa deficitul creat prin stoparea livrărilor Gazprom, iar pentru luna mai a semnat un contract cu traderul MET Energy pentru furnizarea unui volum de 61 GWh/zi. Faptul că actualul CEO al celui mai important furnizor local, Bulgargaz, a fost angajat al filialei bulgare a MET Energy a provocat reacții ale politicienilor sofioți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Informația privind importurile efectuate din Grecia a fost confirmată pentru Bloomberg de două surse apropiate de piața gazelor.

Profit.ro a anunțat că săptămâna trecută s-au efectuat licitații de rezervare capacitate pentru ziua următoare pe toate punctele de interconectare ale Bulgariei cu statele vecine. Transgaz a scos la licitație o capacitate zilnică de 45,3 GWh/zi prin punctul de la Giurgiu-Ruse și una de 26,8 GWh/zi prin Negru Vodă. Companiile bulgare, dar nici traderii, nu au arătat niciun interes, capacitatea rezervată fiind nulă. Bulgarii au preferat în schimb să rezerve capacitate pentru ziua următoare prin punctul de interconectare de la Kulata, de pe granița cu Grecia. Marți au fost efectuate rezervări de capacitate pentru ziua de miercuri de aproximativ 20 GWh/zi, pentru ca miercuri până la finalul lunii aceasta să se majoreze la aproape 55 GWh/zi, 45 GWh/zi capacitate agregată și 10 GWh/zi neagregată.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Potrivit publicației de specialitate grecești iene.eu, licitația pentru perioada 27 – 30 aprilie a fost adjudecată de două companii grecești, Mytilineos și DEPA Commerce.

Astfel, Bulgargaz, cel mai mare furnizor local, a achizițonat, potrivit Bloomberg, de la cele două companii o cantitate de gaze de 40 GWh/zi.

Interesant este că, potrivit asociației operatorilor de transport din UE, ENTSOG, pe 28 aprilie, fluxurile fizice din Grecia către Bulgaria au fost de 12 GWh/zi, pentru ca pe 29 și 30 aprilie aceste să ajungă la 20 GWh/zi. Cantitatea este inferioară atât rezervărilor de capacitate efectuate, cât și volumelor anunțate de Bloomberg și iene.eu, ceea ce sugerează că au fost efectuate swap-uri între companiile implicate.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Începând cu luna mai nu a mai fost rezervată capacitate nici prin punctul de la Kulata, oficialii bulgari anunțând că se află în curs de finalizare un contract lunar pentru 61 GWh/zi cu MET Energy.

Actualul CEO Bulgargaz, Liudmil Iotsov, a ocupat, înainte de preluarea conducerii celui mai mare furnizor de gaze din Bulgaria, funcția de director de planificare strategică la MET Energy Trading Bulgaria, ceea ce a provocat reacția unor politicieni sofioți.

Vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, a declarat duminică, la televiziunea Nova TV, că, în cazul în care se va dovedi că decizia de a nu plăti livrările rusești de gaz în ruble este doar o modalitate planificată de a importa gaze printr-o companie offshore, persoana care a luat respectiva decizie ar trebui să demisioneze. Iotova a susținut că ar fi rușinos dacă se va dovedi că interesele a 25.000 de companii bulgare dependente de aprovizionarea cu gaze sunt ignorate ca urmare a unor comisioane suspecte.

Potrivit vicepreședintelui bulgar, citat de BTA, la nivel guvernamental există două opinii radical diferite: ministrul Economiei, Kornelia Ninova, dorește reînnoirea negocierilor cu Gazprom, în timp ce ministrul Finanțelor, Assen Vassilev, este în favoarea identificării unei surse alternative de aprovizionare.

Decizia semnării contractului cu MET Energy a fost apărată în aceeași zi, la un alt post tv, BTV, de ministrul Energiei, Alexander Nikolov.

Potrivit acestuia, Bulgargaz a informat toate companiile despre intenția de a achiziționa gaze după ce Rusia a stopat livrările către Bulgaria.

“Orice companie poate participa la licitații. Cine a depus cea mai bună ofertă a primit dreptul de a livra gaze în Bulgaria. Faptul că MET Energy a fost aleasă nu a avut nicio legătură cu faptul că actualul șef al Bulgargaz, Liudmil Iotsov, a lucrat pentru aceeași companie. Ar trebui, din cauza CV-ului unei persoane, să excludem companii (de la licitații- n.r.) sau să nu angajăm oameni care au experiență în domeniu și sunt competenți?”, a întrebat retoric Nikolov.

Referindu-se la proveniența gazului care urmează să fie furnizat de MET, Nikolov a precizat: “Nu aș spune că MET Energy are o legătură cu un furnizor rus. MET face comerț în toată Europa și nu este treaba statului să se amestece în relațiile comerciale. Nu este adevărat că cumpărăm gaz rusesc la prețuri mai mari”.

Referitor la neefectuarea de rezervare de capacitate pentru luna mai, Nikolov a precizat că Bulgargaz nu a rezervat capacitate în avans pentru a nu suporta costuri inutile.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

“Nu ar fi mai ieftin acum dacă am fi rezervat mai devreme. Piața din Europa este liberă. MET Energy are cantități rezervate pentru propriile sale scopuri comerciale. Va continua să tranzacționeze cu sau fără Bulgargaz”, a explicat acesta.

Potrivit presei bulgare, o parte din gazul care va fi furnizat de MET Energy Bulgariei provine dintr-un transport de gaz natural lichefiat care urmează a fi descărcat în terminalul grecesc Revitusa și apoi transportat prin conducte în Bulgaria. Cantitatea este însă una modică, de 143.000 mc, echivalentul a aproximativ 800 GWh, în condițiile în care, potrivit Blomberg, MET ar trebui să asigure un volum de 61 GWh/zi.

Restul gazului ar fi, conform sursei citate, gaz rusesc și ar proveni, foarte probabil, din TurkStream, pentru care MET are deja contracte semnate. De altfel, în ultimul an, Ungaria a importat gaz rusesc din TurkStream, via România, unul dintre cei mai activi traderi, cu rezervări atât în punctul de interconectare de la Negru Vodă (cu Bulgaria), cât și prin cel de la Csanadpalota (cu Ungaria) fiind MET Energy.

MET este una dintre companiile energetice cu cea mai rapidă creștere din Europa în ultimii ani. În 2020, MET a înregistrat la nivel internațional o creștere de 43% a volumului de gaze tranzacționate, până la 71 miliarde metri cubi, volum echivalent cu 18% din consumul total de gaze din UE în 2020.

Într-un interviu acordat anul trecut Profit.ro, șeful MET Energy România, Florin Frunză, a explicat ascensiunea grupului, în special în Europa Centrală și de Est: “Suntem una dintre puținele companii cu o experiență solidă în Europa Centrală și de Sud-Est, de ani de zile. Prin urmare, avem o bună înțelegere a pieței. Compania are filiale în România, Croația, Serbia, Bulgaria, Turcia și Ucraina. În general, marile companii energetice internaționale nu se concentrează cu adevărat pe această regiune. Sunt șanse mai mari ca MET să investească în Europa Centrală și de Sud-Est decât majoritatea marilor companii energetice, asta pentru că înțelegem mai bine anumite dinamici ale pieței decât concurenții mai mari”.

MET Energy a fost fondată de Benjamin Lakatos, fost director al companiei petroliere naționale a Ungariei, MOL, și, potrivit presei maghiare, un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban. În prezent, însă, veniturile companiei de pe piața de origine, Ungaria, reprezintă mai puțin de 10% din veniturile sale totale.

Anterior, controlul majoritar era exercitat de către Benjamin Lakatos, fondator al companiei. Astăzi, MET Group este deținut în proporție de 80% de către angajații săi și 20% de către Keppel Corporation, cu sediul în Singapore, fiind activ în 14 țări europene, pe 25 piețe naționale de gaze și pe 22 hub-uri internaționale de trading.

viewscnt
Afla mai multe despre
buylgaria
gaze
gazprom
met
grecia