Credit Suisse și Nomura se confruntă cu pierderi de miliarde dolari după intrarea în incapacitate de plată a unui fond speculativ din SUA

Credit Suisse și Nomura se confruntă cu pierderi de miliarde dolari după intrarea în incapacitate de plată a unui fond speculativ din SUA

Bill Hwang, fondatorul Archegos Capital Management. FOTO: Bloomberg

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mar 2021
Gigantul bancar elvețian Credit Suisse și Nomura Holdings, cea mai mare bancă de investiții japoneză, au avertizat că se confruntă cu pierderi de ordinul miliardelor de dolari, după ce un mare fond de hedging din SUA nu a răspuns apelurilor în marjă, forțând închiderea pozițiilor băncilor și vânzări în bloc de acțiuni pe burse.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Archegos Capital Management, condus de Bill Hwang, administratorul fondului defunct Tiger Asia Management, a fost obligat de bănci să lichideze active de peste 20 miliarde de dolari la finele săptămânii trecute, în condițiile în care nu a dat curs apelurilor în marjă, scriu Bloomberg și Reuters.

Într-o serie de tranzacții în bloc vineri, Nomura, Credit Suisse și alte bănci majore, printre care Goldman Sachs și Morgan Stanley, au vândut, ca parte a procesului de lichidare a pozițiilor Archegos, pachete importante de acțiuni la companii precum Tencent Music, Baidu, Viacom și Discovery.

Industria hârtiei de toaletă se pregătește de o criză CITEȘTE ȘI Industria hârtiei de toaletă se pregătește de o criză

Vânzările au “șters” 35 miliarde de dolari din capitalizarea companiilor vizate și au alimentat temeri privind un posibil efect de contagiune în piețe.

Luni, Nomura și-a avertizat investitorii că ar putea înregistra o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza tranzacțiilor cu un client din SUA, în timp ce Credit Suisse a transmis că incapacitatea de plată a unui fond de hedging “important” din SUA ar putea avea un impact “foarte semnificativ și material” asupra rezultatelor financiare din primul trimestru.

"Un fond de hedging important din SUA a intrat în incapacitate de plată pe apelurile în marjă efectuate săptămâna trecută de Credit Suisse și alte bănci. În urma neîndeplinirii de către fond a angajamentelor privind apelurile în marjă, Credit Suisse și un număr de alte bănci sunt în curs de închidere a acestor poziții”, arată Credit Suisse într-un comunicat.

Băncile nu au specificat numele fondului de hedge.

O mare parte din efectul de levier folosit de Archegos pentru investiții a fost asigurat de bănci, inclusiv de Nomura și Credit Suisse, prin swap-uri sau așa-numitele contracte-pentru-diferență (CFD), potrivit Bloomberg, care citează persoane la curent cu tranzacțiile.

Conform unor surse citate de Reuters, pierderile Credit Suisse ar putea însuma 1 până la 4 miliarde de dolari.

Acțiunile Nomura s-au prăbușit cu 16% pe bursa de la Tokyo, cel mai mare declin zilnic din istoria băncii.

Titlurile Credit Suisse se corectau cu 11% în jurul orei 18:30 (ora României), după ce anterior s-au depreciat cu până la 15%.

În SUA, principalii indici bursieri au deschis tranzacțiile în scădere, trași în jos de acțiunile bancare.

Titlurile Morgan Stanley s-au depreciat cu 5%, iar acțiunile Goldman Sachs au pierdut până la 3% din valoare, chiar și după ce banca și-a asigurat acționarii și clienții că potențialele pierderi în urma reducerii expunerii pe investițiile Archegos nu vor avea un efect material asupra rezultatelor financiare.

Archegos Capital Management a fost înființat de Bill Hwang în 2013. Cu un an înainte, Hwang a pledat vinovat, în numele fostului său fond de investiții, Tiger Asia Management, la acuzații de insider trading și a agreat plata unei amenzi de 44 milioane de dolari pentru a soluționa o anchetă deschisă de SEC (comisia americană pentru valori mobiliare și burse de valori).

viewscnt
Afla mai multe despre
nomura holdings
credit suisse
archegos capital management
bill hwag
tiger asia management
apel in marja
incapacitate de plata
vanzari actiuni
lichidare pozitii