Embargoul asupra petrolului rusesc riscă să amplifice problemele cu inflația ridicată în Europa

Embargoul asupra petrolului rusesc riscă să amplifice problemele cu inflația ridicată în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2022

Țările europene, care se confruntă deja cu o inflație record, riscă să își agraveze situația prin decizia de a întrerupe aprovizionarea cu petrol rusesc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite că embargoul planificat va fi pus în aplicare "într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare", ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că cea mai mare economie a regiunii va avea de suferit, menționând posibile penurii și o presiune suplimentară asupra prețurilor.

Măsura este văzută, totuși, ca fiind mai ușor de gestionat decât întreruperea fluxurilor de gaze naturale rusești, scrie Bloomberg. Însă o interdicție a petrolului lasă lumea cu mai puține rezerve, în condițiile în care SUA și Europa se confruntă cu cea mai rapidă inflație din ultimele decenii, alături de o încredere șubrezită din cauza războiului din Ucraina.

Bloomberg - Interzicerea de către UE a importurilor de țiței și produse petroliere rusești: Amintiți-vă de Pearl Harbour! CITEȘTE ȘI Bloomberg - Interzicerea de către UE a importurilor de țiței și produse petroliere rusești: Amintiți-vă de Pearl Harbour!

UE se străduiește de mult timp să afle dacă poate suporta izolarea de un furnizor de energie de top, după ce anul trecut a primit mai mult de un sfert din importurile sale de petrol din Rusia.

Ce spun economiștii

"Propunerea UE de a interzice importurile de petrol rusesc a avut un impact redus asupra prețului global al țițeiului, ceea ce indică faptul că regiunea poate gestiona impactul economic. Natura globală a pieței petrolului și introducerea treptată a embargoului propus fac din acesta o amenințare mai puțin gravă pentru bloc comparativ cu o interdicție asupra gazelor naturale din Rusia", a comentat Ana Luis Andrade, economist Bloomberg Economics.

Impactul pe termen scurt al propunerii UE ar trebui să fie unul limitat, deoarece calendarul anunțat este în concordanță cu planurile existente ale guvernelor de a-și reduce dependența de petrolul rusesc, potrivit lui Klaus-Juergen Gern, economist la Institutul Kiel pentru Economia Mondială. 

Chiar și așa, piețele de produse rafinate, precum motorina, unde Rusia este un furnizor important, ar putea "să se restrângă, iar prețurile ar putea crește în continuare", a adăugat Gern. Și în timp ce blocajele din China ar putea facilita găsirea unor surse alternative de aprovizionare, acest lucru s-ar putea schimba dacă activitatea țării asiatice începe să își revină.

Economiștii Malcolm Barr și Greg Fuzesi de la JPMorgan au declarat într-un raport pentru clienți că planurile UE nu schimbă perspectivele economice actuale, avertizând însă că incertitudinile privind aprovizionarea cu energie rămân.

Un scenariu extrem ar presupune interzicerea gazului natural rusesc, care circulă în principal prin conducte și este mai greu de înlocuit decât petrolul, deoarece livrările maritime de la alți furnizori nu ar putea acoperi deficitul.

Amenințarea întreruperilor fluxurilor de gaze

FMI estimează că economia UE ar scădea cu aproximativ 3% în 2023 fără importurile de petrol și gaze naturale rusești.

În cazul Germaniei, Bundesbank spune că activitatea riscă să se reducă cu aproape 2% în 2022, dacă un embargo energetic va duce la restricții pentru furnizorii de energie și industrie. Unii analiști au susținut că impactul ar fi mai puțin sever și că economia ar putea face față șocului.

Economistul Holger Schmieding, de la Berenberg, spune că Europa ar putea renunța treptat la petrolul rusesc până la sfârșitul anului fără a provoca penurii și creșteri dramatice ale prețurilor.

UBS Global Wealth Management a declarat că, deși impactul embargoului asupra creșterii economice a Europei va putea fi gestionat, incertitudinea privind aprovizionarea va menține, probabil, suportul pentru creșterea prețurilor energiei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
embargo petrol rusia
importuri petrol europa
inflatie
crestere economica
razboi ucraina