OFICIAL UE interzice importurile de țiței și produse petroliere rusești. Gazele scăpă, deocamdată, de sancțiuni

OFICIAL UE interzice importurile de țiței și produse petroliere rusești. Gazele scăpă, deocamdată, de sancțiuni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 mai 2022

Uniunea Europeană va impune un embrago importurilor de țiței și de produse petroliere din Rusia, măsura urmând a fi introdusă însă treptat, până la finalul acestui an, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața membrilor Parlamentului European, cărora le-a oferit amănunte privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care țintește economia Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În ceea ce privește o eventuală interzicere a importurilor de gaze naturale, statele membre n-au ajuns încă la niciun acord, informează BBC.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

De ce este important: Aproximativ o treime din țițeiul procesat în România este țiței rusesc de import și aproape 30% din motorina comercializată în stațiile autohtone provine din Rusia.

De asemenea important: Firmele care operează cele 3 mari rafinării din România, Petrobrazi, Petromidia și Petrotel, apelează la alte companii din grupurile din care fac parte pentru a importa petrol și produse petroliere, în special motorină. Astfel, OMV Petrom, care deține Petrobrazi, importă petrol prin intermediul companiei-soră din grupul OMV, OMV Supply & Trading Limited. La rândul său, Rompetrol, care operează Petromidia, apelează la colega sa de grup, KMG Trading, iar Lukoil, se folosește de divizia sa de trading, Litasco, pentru a alimenta Petrotel.

Von der Leyen a precizat că importurile de țiței vor fi eliminate treptat pe parcursul a șase luni, iar cele de produse petroliere, până la sfârșitul anului 2022.

Deși nu a menționat nicio eventuală excepție, potrivit unor surse oficiale europene, Slovacia și Ungaria vor beneficia de derogări care să le permită să beneficieze de o perioadă mai îndelungată, până la finalul anului 2023, pentru a găsi surse alternative la importul de țiței rusesc.

“Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei și, în același timp, minimizăm daunele colaterale care ne-ar afecta pe noi și pe partenerii noștri din întreaga lume. Trebuie să ne asigurăm că economia UE rămâne puternică”, a afirmat Von der Leyen.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Totodată, oficialul UE a anunțat și un pachet de ajutor și reconstrucție pentru Ucraina.

Potrivit președintelui CE, producția economică a Ucrainei va scădea cu 35-50% în 2022 și va avea nevoie de 5 miliarde de euro pe lună doar pentru a continua să funcționeze.

viewscnt
Afla mai multe despre
embargo
importuri
petrol
titei
rusia
ue