Eșecul sancțiunilor occidentale: Veniturile lunare ale Rusiei din exporturile de petrol depășesc nivelurile de dinaintea războiului

Eșecul sancțiunilor occidentale: Veniturile lunare ale Rusiei din exporturile de petrol depășesc nivelurile de dinaintea războiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Exporturile de petrol rusesc au generat în octombrie 11 miliarde de dolari prin intermediul unei flote fantomă și a unor entități obscure, la un an după ce țările G7 au stabilit un plafon de preț pentru una dintre cele mai mari surse de venit ale Rusiei, a relatat miercuri Bloomberg, citând date comerciale.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În decembrie 2022, grupul de țări bogate a impus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, în timp ce UE a interzis aproape toate importurile de petrol din Rusia, ca represalii la invazia Kremlinului în Ucraina, arată G4Media.ro.

Germania: Producția industrială scade, un nou indiciu al stagnării economiei CITEȘTE ȘI Germania: Producția industrială scade, un nou indiciu al stagnării economiei

De atunci, Moscova și-a redirecționat exporturile de petrol către China și India, după ce a exportat aproape 3,5 milioane de barili de petrol pe zi în 2023, potrivit Bloomberg.

Datele Ministerului rus de Finanțe au arătat că veniturile nete din petrol aproape s-au dublat între aprilie și octombrie, când au totalizat 11,3 miliarde de dolari și au reprezentat 31% din totalul veniturilor bugetare nete ale țării pentru luna respectivă, potrivit agenției Bloomberg, citată de The Moscow Times.

Aceasta ar fi fost cea mai mare pondere din mai 2022 și de la orice lună din anul anterior invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Pe baza datelor vamale indiene, care au arătat că prețul plătit pentru petrolul rusesc a fost în medie de 72 de dolari pe baril, Bloomberg a calculat că aproximativ 11 miliarde de petrodolari ai Rusiei au trecut prin comercianți anonimi și companii de transport maritim necunoscute.

Cinci din primii opt cumpărători de petrol rusesc au fost entități necunoscute atunci când Moscova a invadat Ucraina, potrivit Bloomberg.

Proprietarii de flote interne și din umbră din Rusia au transportat împreună peste 70% din încărcăturile de petrol rusesc în perioada ianuarie-septembrie 2023, a adăugat publicația.

ANUNȚ Semnătură digitală calificată gratuită pentru fiecare român CITEȘTE ȘI ANUNȚ Semnătură digitală calificată gratuită pentru fiecare român

Bloomberg a precizat că Trezoreria SUA a sancționat, începând cu 12 octombrie, opt petroliere pentru încălcarea plafonului de preț, inclusiv șase deținute de compania petrolieră de stat rusă Sovcomflot.

De asemenea, autoritățile americane se interesează despre posibile încălcări ale plafonului de preț în cazul operatorilor a aproximativ 100 de nave.

Rusia se aștepta să cheltuiască cele 1.000 de miliarde de ruble (10,7 miliarde de dolari) încasate suplimentar din vânzările de petrol și gaze în ultimele cinci luni din 2023 pentru acoperirea deficitului bugetar, a relatat Bloomberg în august, citând două surse anonime apropiate guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol