Europenii țin la saltea miliarde de euro și nu intenționează să îi cheltuie

Europenii țin la saltea miliarde de euro și nu intenționează să îi cheltuie
scris 11 iun 2020

Economia Europei riscă să piardă o sursă importantă de stimulare care ar putea veni din partea consumatorilor săi, în condițiile în care gospodăriile au depozitat sute de miliarde de euro în conturile lor de economii, transmite Bloomberg.

Și chiar dacă magazinele s-au redeschis în multe țări, sondajele arată că oamenii nu sunt gata încă să facă cheltuieli mari, având în vedere creșterea șomajului și riscul unui al doilea val de infecții. În aceste condiții, există riscul ca relansarea economiei europene să fie una anemică, fără un impuls semnificativ din partea cererii interne, scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Industria prelucrătoare din Germania, cea mai mare economie europeană, scădere record pe fondul pandemiei CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Industria prelucrătoare din Germania, cea mai mare economie europeană, scădere record pe fondul pandemiei

Depozitele bancare ale gospodăriilor din primele patru mari economii din zona euro (Germania, Franța, Italia, Spania) au crescut cu peste 100 de miliarde de euro în lunile martie și aprilie, de trei ori mai mult decât ritmul mediu de creștere înregistrat în ultimul deceniu. Datele pe fiecare țară arată că în Franța, Italia și Spania, unde coronavirusul a provocat peste 90.000 de decese, depozitele gospodăriilor au înregistrat o creștere semnificativă în ritm anual. În schimb, în Germania, care a avut performanțe mai bune în ținerea sub control a pandemiei, depozitele bancare nu au înregistrat o creștere neobișnuită.

Deși o intensificare a economisirii nu este un fenomen neobișnuit, rata economisirii în zona euro urcând și în 2009 după care și-a revenit, de data aceasta situația ar putea fi una diferită. Comisia Europeană a avertizat că, pentru o anumită perioadă, consumatorii ar putea continua să pună de-o parte o sumă mai mare din veniturile lor. Economistul șef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a declarat luna trecută că este "plauzibil ca argumentul preventiv să rămână unul semnificativ atât timp cât persistă incertitudinile legate de coronavirus".

Această prudență și faptul că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea să fie disponibil abia la mijlocul anului următor se reflectă în cele mai recente prognoze economice ale BCE. Aceste estimări arată că, în zona euro, consumul privat ar urma să își revină în al doilea trimestru dacă restricțiile vor fi ridicate, dar va reveni la nivelul de dinaintea crizei abia în 2022. În paralel, economia zonei euro ar urma să se contracte cu 8,7% în 2020, pentru ca în următorii doi ani să înregistreze un avans de 5,2% respectiv 3,3%.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din economia Europei, sunt cruciale pentru relansare. În primul trimestru al acestui an, cheltuielile de consum au fost responsabile pentru două treimi din contracția înregistrată de economia europeană.

Un factor important care va influența cheltuieile viitoare este șomajul. Chiar dacă în unele țări rata șomajului a atins un nivel record, schemele de șomaj temporar au împiedicat o creștere semnificativă a ratei șomajului la nivelul zonei euro. Acest lucru ar putea să se schimbe în lunile următoare după ce o serie de companii importante precum Lufthansa sau Renault au anunțat restructurări de amploare pentru a răspunde la diminuarea cererii.

Reducerea taxei pe vânzări, subvențiile pentru familiile cu copii și subvențiile pentru achiziționarea de automobile ecologice sunt câteva din stimulentele pe care guvernele mizează pentru a-i încuraja pe consumatori să cheltuie banii pe care i-au pus deoparte.

Punerea în circulație a banilor economisiți "ar oferi un impuls suplimentar pe măsură ce relansarea avansează. Va fi nevoie ca aceste fonduri să intre în acțiune pentru ca revenirea să se consolideze", a apreciat Dirk Schumacher, economist la banca Natixis.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
bani
cheltuieli