Exporturile Gazprom au scăzut

Exporturile Gazprom au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Exporturile zilnice ale Gazprom către piețele străine cheie au scăzut în octombrie, deoarece fluxurile spre Europa au rămas plafonate, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Temerile privind livrările de combustibil ale Rusiei, care reprezentau o treime din consumul de gaze al Europei, s-au atenuat în ultimele săptămâni. Vremea neobișnuit de caldă a întârziat cererea pentru încălzire, permițând statelor europene să continue înmagazinarea gazelor în depozite. Capacitățile UE de stocare a gazelor erau pline în proporție de peste 94% săptămâna trecută, față de media sezonieră de 89% din ultimii cinci ani, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO Maia Sandu, în Parlamentul României, apel pentru Moldova: Astăzi, Republica Moldova și România își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Maia Sandu, în Parlamentul României, apel pentru Moldova: Astăzi, Republica Moldova și România își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere

Totuși, Rusia reduce de luni de zile livrările către Europa, iar facilitățile de stocare pline nu vor fi suficiente pentru a asigura încălzirea locuințelor în această iarnă, în timpul zilelor în care este record de cerere, dacă vremea va fi neobișnuit de rece, avertiza recent directorul general al Gazprom, Alexey Miller. Acesta susține că, fără livrările din Rusia, Europa ar putea înregistra un deficit de gaze de 800 milioane metri cubi pe zi, în timpul perioadei în care cererea este ridicată.

Gigantul rus a exportat 139 milioane metri cubi pe zi în octombrie către țările din afara Comunității Statelor Independente (CIS), un declin de 11,5% față de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg pe baza datelor publicate marți. De la începutul anului, livrările Gazprom către principalii săi clienți străini au scăzut cu 42,6% față de anul trecut, la 91,2 miliarde metri cubi (bcm).

Fluxurile zilnice de gaze via Ucraina s-au situat în medie la peste 42 milioane metri cubi pe zi, în octombrie, în timp ce livrările prin conducta TurkStream către Europa s-au situat în medie la aproximativ 29 milioane metri cubi pe zi. Exporturile totale ale Rusiei spre Europa s-au ridicat la doar o cincime din nivelul anterior invadării Ucrainei, în februarie.

Fluxurile către China prin conducta "Power of Siberia" continuă să crească, livrările depășind volumele zilnice contractate, a anunțat Gazprom.

Producția medie zilnică de gaze a Gazprom s-a situat în octombrie la 990 milioane metri cubi, un avans de aproape 18% față de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg. Anul acesta, producția a scăzut cu 19% față de anul trecut, la 344 bcm. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze