Facturile la electricitate vor crește în Suedia odată cu închiderea unui nou reactor nuclear

Facturile la electricitate vor crește în Suedia odată cu închiderea unui nou reactor nuclear
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2020

Milioane de gospodării și uzine din Suedia ar putea fi lovite de creșterea facturilor la electricitate după închiderea, marți, a celui mai vechi reactor nuclear din în această țară, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Compania de utilități Vattenfall AB a luat decizia de închidere a acestui reactor în urmă cu cinci ani. Între timp, dezbaterile s-au modificat de la ce e de făcut cu excesul de energie electrică, la cum poate fi rezolvată problema deficitului de capacitate cu care se confruntă multe orașe importante. Închiderea reactorului Ringhals-1, cel de al patrulea reactor nuclear care va fi închis în ultimii șapte ani, va pune noi presiuni pe aprovizionarea cu energie electrică în sudul Suediei, scrie Agerpres.

Turcia majorează salariul minim cu aproape 22%, insuficient potrivit sindicatelor CITEȘTE ȘI Turcia majorează salariul minim cu aproape 22%, insuficient potrivit sindicatelor

Reactorul nuclear Ringhals-1, care are o vechime de 44 de ani, va fi deconectat de la rețea în pofida mai multor moțiuni depuse de parlamentarii din opoziție pentru prelungirea duratei sale de funcționare. A existat chiar și o ofertă de preluare a reactorului venită din partea unui antreprenor, însă compania de utilități Vattenfall AB a refuzat să o ia în considerare.

Reactorul Ringhals-1 a început să producă electricitate în 1976, la un an după reactorul Ringhals-2 care a fost închis anul trecut. Decizia de a închide aceste reactoare a fost bazată pe argumente financiare, deoarece din punct de vedere tehnic ambele unități ar fi putut continua să funcționeze mai mulți ani, spune Bjorn Linde. Acesta spune că planurile actuale vizează că cele două unități rămase să continue să funcționeze cel puțin până în 2040.

Lipsa de capacitate de transfer va însemna o evoluție divergentă a prețurilor la electricitate în Suedia. În timp ce nordul Suediei a avut în acest an cele mai scăzute prețuri la electricitate din ultimele două decenii, în sud prețurile au crescut cu aproximativ 60%. Aceasta înseamnă că în primele zece luni ale acestui an consumatorii din sud au plătit o sumă suplimentară de aproximativ 1,5 miliarde coroane (177 milioane de dolari), potrivit calculelor făcute de Sweco.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi electricitate
suedia