FMI avertizează că lumea se confruntă cu cel mai grav șoc alimentar din ultimul deceniu

FMI avertizează că lumea se confruntă cu cel mai grav șoc alimentar din ultimul deceniu
scris 30 sep 2022

Lumea se confruntă în prezent cu un șoc alimentar cel puțin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava, a avertizat joi Fondul Monetar Internațional, care a făcut un apel pentru o abordare decisivă și coordonată, transmite Bloomberg.

Chiar dacă prețurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina și prețurile ridicate la îngrășăminte și energie, a apreciat FMI într-un raport publicat joi. Potrivit instituției financiare, criza alimentară actuală este cel puțin comparabilă cu cea din 2007-08, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente și multiple decese și a generat turbulențe sociale și politice, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Rareș Bogdan: Sunt profund mâhnit, gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rareș Bogdan: Sunt profund mâhnit, gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani

Un număr de 48 de țări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanței de plăți, insecurității alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel și alte părți din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferințele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI.

"Efectele combinate ale creșterii prețurilor la alimente și energie și constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viață dar este posibil să majoreze sărăcia și să reducă creșterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulențele sociale și migrația pe scară largă", subliniază autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler și Gaelle Pierre.

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente și prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea piețele, susțin autorii raportului. Aceasta pe lângă șocurile climatice, conflictele și pandemia de Covid-19 care au dus la creșterea insecurității alimentare în ultimii cinci ani.

În prezent, Fondul Monetar Internațional se gândește la introducerea unu așa-numite "ferestre pentru șocul alimentar". Noua facilitate a FMI pentru țările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
alimente