GAZE Pandemia exploziei prețurilor se răspândește și în SUA: cele mai ridicate cotații ale ultimilor 7 ani

GAZE Pandemia exploziei prețurilor se răspândește și în SUA: cele mai ridicate cotații ale ultimilor 7 ani
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 sep 2021

Pandemia crizei gazelor se răspândește rapid din Europa și către alte piețe. Astfel, luni, gazul cu livrare în luna octombrie a atins pe piața din Statele Unite un nivel maxim al ultimilor 7 ani, în creștere cu 7,3% față de prețul de închidere al zilei precedente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miercuri expiră perioada de tranzacționare a opțiunilor pentru luna octombrie, iar luni au fost încheiate contracte la un preț de peste 5,5 dolari pe un milion de unități termice britanice (aproximativ 20 dolari/MWh), cel mai ridicat preț înregistrat din februarie 2014.

În România, ultimul preț al contractelor forward pentru octombrie a fost de 348,17 lei/MWh (aproximativ 82 dolari/MWh). Pe cea mai importantă bursă regională, CEGH, din Austria, prețul gazului cu furnizare în luna octombrie era, luni, de 76 euro/MWh (88,9 dolari/MWh).

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Prețurile gazelor, combustibil utilizat atât pentru încălzire, cât și pentru generarea de energie electrică, cresc la nivel global, stocurile reduse în Europa și Asia provocând îngrijorări cu privire la apariția unei penurii în perioada următoare, în care vremea se va răci.

În SUA, întreruperile aprovizionării legate de furtuni au accentuat temerile legate de creșterea lentă a producției, în timp ce decizia principalilor jucători din upstream de a ceda presiunilor venite din partea investitorilor ecologiști face puțin probabil ca producătorii de gaze de șist să poată salva restul lumii în această iarnă.

„Gazul este în prezent reevaluat din punct de vedere al valorii sale. Există o cerere considerabilă pentru această marfă în întreaga lume”, a declarat John Kilduff, partener fondator la Again Capital, citat de Bloomberg.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Stocurile de gaze din SUA sunt cu 6,9% sub media ultimilor cinci ani, iar exporturile de gaze lichefiate s-ar putea majora pe măsură ce vor deveni funcționale noile terminale.

Aproximativ 24% din producția de gaz din Golful Mexic este încă oprită, ca urmare a uraganului Ida, urmând a reveni la nivelul normal de-abia la începutul anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
penurie
sua
europa
brm
cegh