Google – amendă de 500 milioane euro în Franța, a doua cea mai mare sancțiune impusă unei companii până în prezent

Google – amendă de 500 milioane euro în Franța, a doua cea mai mare sancțiune impusă unei companii până în prezent
scris 13 iul 2021

Autoritatea antitrust din Franța a amendat Google cu 500 milioane de euro pentru nerespectarea unui ordin privind încheierea de acorduri echitabile cu editorii locali în privința utilizării conținutului mass-media furnizat de aceștia pe platforma proprie.

Google a ignorat o decizie din 2020 a Autorității, prin care gigantul american de internet trebuie să negocieze, cu bună-credință, remunerarea conținutului mass-media afișat de Google News.

“Google a decis unilateral că nu va mai afișa extrase din articole, fotografii și videoclipuri în cadrul diferitelor sale servicii, cu excepția cazului în care editorii îi acordă permisiunea gratuită de încărcare. Autoritatea a considerat că acest comportament ar putea constitui un abuz de poziție dominantă și că a cauzat prejudicii grave și imediate sectorului presei”, potrivit unui comunicat al Autorității pentru concurență din Franța.

Apple pregătește un iPad Mini cu schimbări majore CITEȘTE ȘI Apple pregătește un iPad Mini cu schimbări majore

Este a doua cea mai mare amendă dispusă până acum împotriva unei companii în Franța, scrie Bloomberg. Cea mai mare amendă, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a fost decisă anul trecut împotriva Apple.

"Sancțiunea de 500 de milioane de euro ia în considerare gravitatea excepțională a încălcărilor observate", a declarat Isabelle de Silva, președintele agenției franceze antitrust.

Reprezentanții Google au transmis că sunt foarte dezamăgiți de decizia Autorității, considerând că Google a acționat “cu bună-credință pe tot parcursul procesului”.

Compania americană a precizat că este aproape să ajungă la un acord cu Agence France-Presse (AFP) care să includă un acord global de licențiere.

Google poate contesta amenda.

Gigantul american are la dispoziție două luni pentru a veni cu noi propuneri privind remunerarea editorilor de presă în Franța, fiind pasibil de plata unor amenzi de până la 900.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.   

viewscnt
Afla mai multe despre
google
amenda google franta
drepturi autor
copyright
google news