Reforma copyright a depășit și ultimul obstacol: statele UE au votat în favoarea Directivei care schimbă regulile în online

Reforma copyright a depășit și ultimul obstacol: statele UE au votat în favoarea Directivei care schimbă regulile în online
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 apr 2019

Reforma dreptului de autor, proiect care a stârnit numeroase controverse, a depășit și ultimul obstacol, în contextul în care statele membre ale Uniunii Europene au aprobat astăzi înnoirea reglementărilor referitoare la copyright, vechi de două decenii. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin acordul de astăzi, facem ca reglementările în domeniul dreptului de autor să fie adaptate la era digitală. Europa av avea de acum reguli clare care să să garanteze remunerația corectă a creatorilor, drepturi solide petru utlizatori și responsabilalte pentru platforme", a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Baba în China și la Artmark CITEȘTE ȘI Baba în China și la Artmark

Potrivit surselor din Parlamentul European, Directiva a trecut de Consiliul UE cu 71,26% din voturi, 6 țări (Italiam Luxemburg, Olanda, Polonia, Finlanda și Suedia) fiind împotriva noilor reglemntări. Totodată, au existat 3 abțineri: Slovenia, Belgia și Estonia.

Directiva va obliga platformele online, inclusiv gignați ca Google sau Microsoft, să plătească creatorii de conținut pentru afișarea acestuia, o lovitură puternică pentru agregatorii de știri. Totodată, directiva va face platformele online responsabile pentru încălcarea drepturilor de autor, ceea ce ar obliga jucători ca YouTube, GitHub și Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor.

După publicarea în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune cerințele Directivei în legislația națională.

Oponenții noilor reglementări au susținut că acestea sunt un atac la libera exprimare și "ar omorî Internetul".

Google a avertizat recent că site-urile europene de știri ar putea pierde aproximativ 45% din traficul pe care îl au din motorul său de căutare, dacă noua directivă privind drepturile de autor va intra în vigoare în forma actuală. Pentru a simula efectele directivei, Google a testat o versiune modificată a paginilor de căutare în care rezultatele erau lipsite de imagini și scurtele descrieri de sub link-uri.

Gigantul american a aunțat chiar că ar putea renunța la servicul News în Europa dacă directiva va intra în vigoare.

Pe de altă parte, susținătorii modificărilor afirmă că noile reglementări vor echilibra distribuirea veniturilor, în beneficiul creatorilor de conținut.

viewscnt
Afla mai multe despre
copyright
drepturi autor
google
reglementari online
giganti online