GRAFIC Acțiunile turcești urcă la un nivel record, pe fondul așteptărilor privind schimbarea politicilor economice

GRAFIC Acțiunile turcești urcă la un nivel record, pe fondul așteptărilor privind schimbarea politicilor economice
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 iun 2023

Acțiunile turcești au urcat la un maxim record luni, în contextul în care numirea a doi foști bancheri de pe Wall Street în noua echipă economică a țării alimentează optimismul că guvernul va reveni la politici mai convenționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira a continuat însă să piardă teren în fața dolarului și a atins un nou minim istoric, la 23,74 unități pentru un dolar.

Indicele de referință BIST-100 a urcat cu până la 1,8% în tranzacțiile de astăzi, la un maxim intraday record de 5.730,19 puncte, extinzând la 25% câștigurile consemnate de la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 28 mai, potrivit Bloomberg.

GRAFIC El Niño împinge prețul cafelei robusta la un nivel record CITEȘTE ȘI GRAFIC El Niño împinge prețul cafelei robusta la un nivel record

Cu toate acestea, BIST-100 rămâne printre indicii majori cu cele mai slabe performanțe în acest an în funcție de valoarea exprimată în dolari, cu un declin de 18%, cauzat de slăbiciunea lirei. Moneda turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în ultimele 5 ședințe de tranzacționare, pe fondul semnelor că guvernul își relaxează strategiile costisitoare de intervenție.

Indicele bursier a fost pe val de când președintele Recep Tayyip Erdogan a promis o nouă echipă economică cu "credibilitate internațională" în primul său discurs de după alegeri. Vineri, Erdogan l-a numit pe Hafize Gaye Erkan, fost co-CEO al First Republic Bank, la conducerea băncii centrale a țării, la o săptămână după ce l-a numit pe Mehmet Simsek, fost strateg la Merrill Lynch, în funcția de ministru al Trezoreriei și Finanțelor.

Traderii speră că aceste numiri arată că Turcia se îndepărtează de politicile economice neortodoxe, care au determinat ieșiri de capital străin în ultimii ani.

GRAFIC Acțiunile turcești urcă la un nivel record, pe fondul așteptărilor privind schimbarea politicilor economice

Optimismul traderilor în ceea ce privește o schimbare a politicilor provine și din convingerea tot mai mare că guvernul de la Ankara aproape că nu mai are posibilitatea de a-și extinde politicile neortodoxe, după cum reiese și din deficitul record de cont curent înregistrat  de la începutul acestui an. Totodată, anii de intervenții costisitoare au epuizat rezervele valutare, menținând în același timp lira stabilă în mod artificial.

Deficitul de cont curent s-a adâncit în mod neașteptat la 5,4 miliarde de dolari în luna aprilie, potrivit datelor băncii centrale a Turciei publicate luni, de la un nivel revizuit de 4,9 miliarde de dolari în martie.

"În timp ce lunile de vară vor atenua o parte din această presiune, pe măsură ce veniturile din turism vor crește și rambursările de datorii vor scădea, credem că această amânare va fi de scurtă durată și este necesară o depreciere considerabilă a cursului de schimb și o înăsprire a politicii (monetare)", au declarat economiștii Clemens Grafe și Basak Edizgil de la Goldman Sachs într-un raport înainte de publicarea datelor.

De la alegerile din 28 mai, în urma cărora Erdogan a câștigat încă cinci ani de mandat, lira turcească a pierdut peste 15% din valoare în raport cu dolarul american.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa istanbul
crestere actiuni turcesti
depreciere lira turceasca
alegeri turcia