GRAFIC Conglomeratul magnatului indian Adani pierde 51 miliarde dolari din capitalizare în 2 zile în urma acuzațiilor de fraudă

GRAFIC Conglomeratul magnatului indian Adani pierde 51 miliarde dolari din capitalizare în 2 zile în urma acuzațiilor de fraudă
scris 27 ian 2023

Grupul indian Adani, controlat de Gautam Adani, cel mai bogat asiatic și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din lume, a pierdut peste 51 de miliarde de dolari din capitalizarea de piață în doar două zile, după ce un renumit short-seller din SUA a acuzat grupul de fraudă contabilă și manipularea pieței.

Hindenburg Research, o firmă de cercetare de investiții specializată în vânzări în lipsă, cunoscută pentru rolul său în aducerea în fața justiției a fondatorului producătorului de camioane electrice Nikola Corp, susține, într-un raport publicat pe 24 ianuarie, că firme din grupul Adani ar fi fost folosite pentru a facilita corupția, spălarea de bani și furtul banilor contribuabililor, precum și pentru deturnarea de fonduri de la companiile cotate la bursă.

Dezvăluirile din raportul Hindenburg au declanșat un val de vânzări pe bursa din Mumbai, acțiunile companiilor afiliate Adani pierzând, miercuri, 12 miliarde de dolari din valoarea de piață.

Elon Musk se așteaptă ca principalul rival al Tesla să fie un producător de vehicule electrice din China CITEȘTE ȘI Elon Musk se așteaptă ca principalul rival al Tesla să fie un producător de vehicule electrice din China

Vânzările pe acțiunile celor 7 companii din grup listate la bursă au accelerat vineri și au vizat inclusiv compania-fanion a grupului, Adani Enterprise, ale cărei acțiuni s-au prăbușit cu până la 20%, variația maximă zilnică admisă de către operatorul bursier. Bursa indiană a fost închisă joi.

În total, valoarea de piață a firmelor din grupul Adani s-a redus cu peste 51 de miliarde de dolari în cele două zile de tranzacționare de la publicarea raportului, scrie Bloomberg.

La finele anului trecut, capitalizarea Adani Group se ridica la 222 miliarde de dolari.

GRAFIC Conglomeratul magnatului indian Adani pierde 51 miliarde dolari din capitalizare în 2 zile în urma acuzațiilor de fraudă

Prăbușirea acțiunilor pune presiune pe fondatorul Gautam Adani, în contextul în care îi erodează averea netă și amenință să afecteze sentimentul investitorilor față de o ofertă-record de acțiuni lansată de Adani Enterprise în această săptămână, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Firma de creditare în criptomonede Genesis se pregătește să își declare falimentul CITEȘTE ȘI Firma de creditare în criptomonede Genesis se pregătește să își declare falimentul

Pierderile la bursă s-au adâncit chiar și după ce grupul Adani a contestat acuzațiile aduse de Hindenburg într-o conferință telefonică cu investitorii joi, iar vineri a publicat o prezentare în care își detaliază răspunsul.

Gautam Adani a devenit, anul trecut, primul asiatic care a intrat în Top 3 cei mai bogați miliardari ai lumii, ulterior urcând, pentru scurt timp, până pe locul al doilea în clasament, cu o avere netă estimată la acel moment la aproape 147 miliarde de dolari.

Averea lui Adani s-a redus cu circa 26 miliarde de dolari de la lansarea acuzațiilor de către Hindenburg Research, coborând de la 118,9 miliarde de dolari la 93 miliarde de dolari.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
adani group
gautam adani
acuzatii frauda
manipulare piata
hindenburg research
actiuni
scadere actiuni adani