GRAFIC Continuă vânzările în panică pe bursele din China. Analist: Piața este nebună - ar putea fi mai rău decât în 2008

GRAFIC Continuă vânzările în panică pe bursele din China. Analist: Piața este nebună - ar putea fi mai rău decât în 2008
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Acțiunile chinezești și-au adâncit declinul marți, în condițiile în care îngrijorările referitoare la legăturile țării cu Rusia și presiunea persistentă a reglementărilor au împins acțiunile într-o spirală descendentă. Bursele europene au deschis în scădere, iar prețurile petrolului își continuă retragerea de la maximele atinse după invadarea Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Hang Seng China Enterprises, care urmărește acțiunile chinezești listate la Hong Kong, s-a prăbușit cu 6,6%, după ce în ședința precedentă a înregistrat cea mai mare cădere de la criza financiară din 2008, scrie Bloomberg. Giganții tehnologici Alibaba Group Holding și Tencent Holdings au condus declinul. Indicele de referință Hang Seng a consemnat un recul de 5,7%, cel mai abrupt din iulie 2015.

Acțiunile chinezești par din ce în ce mai riscante, pe fondul temerilor că legăturile Beijingului cu Rusia ar putea declanșa noi sancțiuni americane. La aceasta se adaugă îngrijorările cauzate de evoluțiile pe partea de reglementare, inclusiv o posibilă delistare a acțiunilor companiilor chinezești de la bursa americană. Noile restricții pentru a limita răspândirea coronavirusului contribuie la sentimentul negativ.

Inflația din SUA urcă la un nou maxim din ultimii 40 de ani. Prețurile de consum, așteptate să crească în continuare CITEȘTE ȘI Inflația din SUA urcă la un nou maxim din ultimii 40 de ani. Prețurile de consum, așteptate să crească în continuare

"Vânzările sunt exagerate, dar la fel și restul. Piața este nebună - nu mai există fundamente. S-ar putea să fie mai rău decât criza financiară din 2008", spune Andy Maynard, șeful departamentului de acțiuni de la China Renaissance Securities.

Indicele Hang Seng Tech a înregistrat marți o oscilație intraday de 10 puncte procentuale, cea mai mare de când acest indicator a fost lansat, în 2020. Indicele similar din China a pierdut 8,1% din valoare, extinzând declinul de la maximul atins în februarie 2021 la aproape 70%.

GRAFIC Continuă vânzările în panică pe bursele din China. Analist: Piața este nebună - ar putea fi mai rău decât în 2008

"Când dispare încrederea, oamenii sunt gata să vadă o umbră întunecată în orice, unii sunt chiar suspicioși cu privire la cifrele economice solide de astăzi", a comentat și Yu Yingbo, director de investiții la Shenzhen Qianhai United Fortune Fund Management. "Pur și simplu, este o vânzare planificată, persistentă și sincronizată".

Marți, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat, în cele mai explicite cuvinte de până acum legate de sancțiunile americane, că dorește să evite ca națiunea să fie afectate de sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Remarcile sale nu au liniștit piețele, indicele CSI 300, al acțiunilor din China continentală, pierzând 4,6% din valoare – cel mai mare declin din iulie 2020.

Aversiunea la risc a revenit și pe bursele europene. Indicele pancontinental Stoxx Europe 600 se deprecia cu 2% în jurul orei 11:20 (ora României), cu scăderi pe toate marile piețe:-1,56% pentru referința FTSE 100 de la Londra, -2,31% ăentru DAX la Frankfurt și -2,33% pentru indicele CAC 40 de la Paris.

La București, referința BET consemna un declin de 1,15%.

Cotațiile petrolului continuă să scadă accelerat. Petrolul Brent se tranzacționa la 101,24 dolari/baril la ora menționată, după ce anterior a atins un minim intraday de 100,5 dolari

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a coborât sub 97 dolari/baril pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, înainte de a reveni spre nivelul de 98 dolari.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni china
burse europene
cotatii petrol
vanzari in panica
ucraina
rusia
sanctiuni rusia