GRAFIC Inflația din Rusia încetinește peste așteptări, până la cel mai scăzut nivel de la declanșarea războiului din Ucraina

GRAFIC Inflația din Rusia încetinește peste așteptări, până la cel mai scăzut nivel de la declanșarea războiului din Ucraina

Sursa foto: Wikimedia Commons

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2022

Rata anuală a inflației din Rusia a încetinit peste așteptări în iulie, ajungând la cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, după ce prețurile de consum au scăzut, în contextul unei ruble mai puternice și al unei ieftiniri sezoniere la fructe și legume.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A treia lună consecutivă de decelerare a dus inflația anuală la 15,1% în iulie, de la 15,9% în iunie, a anunțat miercuri Serviciul Federal de Statistică din Rusia. Prognoza mediană într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul a 16 economiști a fost de 15,3%.

În ritm lunar, prețurile de consum au scăzut cu 0,39%, cel mai mult în ultimii cinci ani. Prețul fructelor și legumelor a scăzut cu două cifre față de iunie.

MOL a plătit banii datorați de Rusia Ucrainei pentru reluarea livrărilor de petrol prin conducta Drujba CITEȘTE ȘI MOL a plătit banii datorați de Rusia Ucrainei pentru reluarea livrărilor de petrol prin conducta Drujba

Sancțiunile internaționale menite să paralizeze economia Rusiei au dus inițial la un scurt șoc valutar și la întreruperi ale aprovizionării. Valul de cumpărături din panică care a urmat a împins inflația la un vârf al ultimilor 20 de ani în aprilie, după care a început să încetinească, limitată de cererea slabă a consumatorilor și de creșterea rublei.

Elanul dezinflaționist a fost atât de puternic, încât banca centrală a reușit să aducă ratele dobânzilor sub nivelul la care se găseau înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina.

Politica fiscală ar putea fi, însă, o sursă de risc pentru inflație, deoarece guvernul sporește cheltuielile pentru măsuri anticriză și programe sociale. Excedentul bugetar s-a redus brusc la 482 de miliarde de ruble (7,9 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-iulie, scăzând cu aproape două treimi față de primele șase luni ale anului, potrivit ministerului rus de Finanțe.

GRAFIC Inflația din Rusia încetinește peste așteptări, până la cel mai scăzut nivel de la declanșarea războiului din Ucraina

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie rusia
razboi ucraina
preturi alimente rusia