GRAFIC Prețurile petrolului au revenit pe creștere, după două zile de scăderi. Războiul și datele privind cererea, în prim-plan

GRAFIC Prețurile petrolului au revenit pe creștere, după două zile de scăderi. Războiul și datele privind cererea, în prim-plan
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 nov 2023

Cotațiile petrolului cresc miercuri, recuperând o parte din pierderile înregistrate în ultimele două zile, pe fondul unor semnale contradictorii privind perspectivele de consum și riscurile pe care le prezintă războiul dintre Israel și Hamas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 17:20 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 86,66 dolari/baril, în creștere cu 1,93% față de referința de marți. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) se aprecia cu 2%, la 82,62 dolari/baril.

Prețurile au coborât, însă, de la maximele zilei, după ce date oficiale au relevat că stocurile de țiței din SUA au crescut cu 773.000 de barili săptămâna trecută.

Rafinăria Petrotel a rușilor de la Lukoil a fost oprită și nu va produce o lună CITEȘTE ȘI Rafinăria Petrotel a rușilor de la Lukoil a fost oprită și nu va produce o lună

Spread-ul prompt pe WTI s-a redus până la 42 de cenți, semn că traderii sunt mai puțin îngrijorați de disponibilitatea imediată a barilului. Cu toate acestea, referința americană a găsit suport tehnic la media mobilă de 100 de zile, în apropiere de 81 de dolari pe baril, după ce a coborât sub acest nivel în timpul sesiunii de ieri, scrie Bloomberg.

Între timp, forțele israeliene au continuat să avanseze treptat în Fâșia Gaza, armata raportând primele victime de la începutul asaltului terestru. Iranul a reînnoit apelul la un embargo petrolier asupra Israelului din partea țărilor musulmane.

În condițiile în care volumele de tranzacționare se situează aproape de minimele de la finele lunii august, prețurile au fost influențate în mare măsură de sentimentul general din piețe.

Dincolo de temerile privind o eventuală extindere a conflictului din Orientul Mijlociu, datele privind cererea globală de țiței rămân mixte. Consumul din SUA a atins în august cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, o revizuire bruscă în creștere față de cifrele săptămânale publicate anterior.

Dar activitatea manufacturieră din China, cel mai mare importator de petrol din lume, a revenit pe scădere luna trecută, în timp ce BP a declarat că piețele globale de benzină și motorină sunt supraaprovizionate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
cerere titei
razboi gaza