GRAFICE Dolarul - la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni după datele privind inflația din SUA

GRAFICE Dolarul - la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni după datele privind inflația din SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 iul 2023

Dolarul a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni în raport cu un coș de valute importante, împingând monedele rivale la praguri-cheie, în contextul în care traderii analizează impactul scăderii inflației în SUA asupra deciziilor de politică monetară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Francul elvețian a urcat la cel mai ridicat nivel din 2015 în raport cu moneda americană, în timp ce yenul japonez a câștigat 1,4%, la 138,39 unități.

Euro a urcat la 1,112 dolari, cel mai puternic curs din martie anul trecut.

Tata Group, care deține și Jaguar Land Rover, pe puncul de a deveni primul producător indian de iPhone CITEȘTE ȘI Tata Group, care deține și Jaguar Land Rover, pe puncul de a deveni primul producător indian de iPhone

Inflația anuală din SUA a încetinit la 3% în iunie, la minimul din martie 2021, potrivit datelor publicate miercuri.

Excluzând alimentele și energia, indicele prețurilor de consum - pe care economiștii îl consideră cel mai bun indicator al inflației subiacente - a avansat cu doar 4,8% față de anul trecut, cel mai redus ritm de la sfârșitul anului 2021, însă rămâne peste ținta Fed, scrie Bloomberg.

"Dă mai multă viață opiniei că Fed este mai aproape de sfârșitul ciclului său [de înăsprire]. Nu putem spune același lucru în mod definitiv despre câteva dintre celelalte bănci centrale importante, iar asta reprezintă un indiciu puternic pentru un dolar american mai slab", a comentat Bipan Rai, șef global de strategie valutară la CIBC.

GRAFICE Dolarul - la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni după datele privind inflația din SUA

Aproximativ 27 din cele 31 de monede naționale majore urmărite de Bloomberg s-au apreciat după publicarea datelor privind inflația din SUA, unele dintre ele apropiindu-se de nivelurile cheie.

Avansul francului a împins moneda la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2015, când Banca Națională a Elveției a zguduit piețele financiare din întreaga lume cu o decizie neașteptată de a renunța la plafonarea monedei față de euro. Între timp, lira sterlină britanică se îndreaptă spre 1,30 dolari, un nivel pe care nu l-a mai atins de un an.

GRAFICE Dolarul - la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni după datele privind inflația din SUA

Și investitorii din piețele de acțiuni au reacționat pozitiv la datele privind inflația.

În Europa, indicele regional Stoxx Europe 600 se aprecia cu 1,6% cu puțin timp înaintea închiderii tranzacțiilor, cu creșteri importante pe toate marile burse: +1,9% pentru referința FTSE 100 de la Londra, +1,5% pentru DAX la Frankfurt și +1,6% pentru CAC 40 de la Paris.

Principalii indici bursieri americani se apreciau cu până la 0,9% în jurul orei 18:50 (ora României).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dolarul american
scadere dolar
ieftinire dolar
inflatia sua
majorari dobanzi