Guvernul elvețian își justifică în fața Parlamentului rolul în preluarea Credit Suisse

Guvernul elvețian își justifică în fața Parlamentului rolul în preluarea Credit Suisse

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 apr 2023
Guvernul elvețian își justifică rolul în preluarea Credit Suisse Group, afirmând că intervenția sa a fost necesară pentru a opri prăbușirea băncii și repercusiunile dincolo de granițele țării.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
De cealaltă parte, parlamentarii elvețieni și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu preluarea Credit Suisse, criticând utilizarea de către guvern a măsurilor de urgență și acuzând conducerea băncii.
 
"Conducerea Credit Suisse trebuie să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale, acest lucru nu este dictat doar de corectitudine. Zeci de mii de angajați își fac griji pentru locurile lor de muncă", a declarat Hansjoerg Knecht, membru al Partidului Popular Elvețian, în fața camerei superioare a parlamentului, în timpul unei sesiuni speciale.
 

Guvernul va încearca să justifice de ce a intermediat preluarea Credit Suisse de către UBS Group la reuniunea parlamentară extraordinară, programată pentru trei zile începând de marți. Preluarea, descrisă de președintele elvețian Alain Berset ca fiind cea mai bună opțiune pentru a restabili încrederea pe piețe, a creat un gigant bancar ale cărui active sunt de peste două ori mai mari ca economia elvețiană.

"Consiliul Federal a fost obligat să intervină pentru a menține stabilitatea atât în Elveția, cât și la nivel internațional și pentru a proteja economia. O prăbușire a Credit Suisse ar fi avut consecințe dezastruoase", a afirmat Berset în timpul sesiunii speciale a Parlamentului.

Parlamentul, la fel ca acționarii, nu a avut un cuvânt de spus în legătură cu acordul, însă acesta a fost totuși semnat de un mic grup de parlamentari de rang înalt. Acest lucru înseamnă că preluarea nu poate fi deraiată de legislativ. 
 
Este probabil ca legislatorii să încerce în continuare să împingă guvernul să revizuiască regulile too big-to-fail pentru băncile de relevanță sistemică și să întreprindă acțiuni în justiție împotriva conducerii de la Credit Suisse. Nu este clar în acest moment ce directori ar putea fi vizați.
viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
ubs
preluare credit suisse