Kingspan, proprietarul TeraSteel și Wetterbest, se retrage de la bursa din Londra

Kingspan, proprietarul TeraSteel și Wetterbest, se retrage de la bursa din Londra
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 apr 2023

Producătorul irlandez de materiale de construcții Kingspan, proprietarul TeraSteel și Wetterbest, intenționează să-și retragă acțiunile de la Bursa de Valori din Londra, marcând o nouă potențială plecare a unui emitent de top de pe piața de capital britanică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Consiliul de administrație al Kingspan a propus acționarilor delistarea companiei de la bursa londoneză, citând volumele “neglijabile” în totalul tranzacțiilor cu acțiuni.

"Rămânem dedicați listării noastre primare pe piața principală a Euronext Dublin", potrivit companiei.

CONFIRMARE Carrefour semnează preluarea cora România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Carrefour semnează preluarea cora România

Acțiunile Kingspan se apreciau cu 3% pe bursa din Dublin în prima parte a tranzacțiilor vineri.

Producătorul de materiale de construcții a raportat vânzări de aproximativ 2 miliarde de euro în primul trimestru, în creștere cu 4% față de perioada similară din 2022.

Plecarea Kingspan de la bursa din Londra ar fi o nouă lovitură pentru operatorul bursier britanic, în contextul în care multe companii europene aleg piața americană, datorită unui bazin mai larg de investitori și de capital, notează Bloomberg.

FMI avertizează că perspectiva de creștere globală pe cinci ani este cea mai slabă din 1990. \ CITEȘTE ȘI FMI avertizează că perspectiva de creștere globală pe cinci ani este cea mai slabă din 1990. "Fiți vigilenți și mai agili ca niciodată!"

Printre companiile care au decis să renunțe la tranzacționarea locală se numără gigantul din construcții CRH, prezent în România prin furnizorul de ciment Romcim, producătorul de BCA Elpreco și constructorul de fundații Ferrobeton, care va cere acționarilor să voteze în iunie mutarea listării sale principale de la Londra la New York.

În plus, operatorul bursier londonez a eșuat să atragă producătorul de semiconductori Arm, care a optat pentru o listare la New York în cursul acestui an.

Conglomeratul din industria băuturilor spirtoase Diageo intenționează, de asemenea, să își retragă acțiunile de la Paris și Dublin, în timp ce compania de jocuri de noroc Flutter Entertainment, cu sediul la Dublin, a obținut sprijinul acționarilor pentru a urmări o listare suplimentară în SUA.

Grupul irlandez Kingspan deține peste 200 de unități de producție în 80 de țări, fiind unul dintre principalii jucători din industria materialelor de construcție.

Kingspan a intrat pe piața românească în 2015, în urma achiziției producătorului de panouri termoizolante Megaprofil din Buziaș.

În 2020, grupul irlandez a semnat un acord pentru achiziția diviziei de produse din oțel a TeraPlast, formată din companiile TeraSteel România, TeraSteel Serbia și Wetterbest, tranzacție finalizată în 2021.

Kingspan a plătit 81,6 milioane de euro (373 milioane lei) în schimbul TeraSteel.

În februarie anul trecut, Kingspan a ajuns la un acord pentru preluarea grupului francez Ondura Group, inclusiv a afacerii din România, în schimbul sumei de 550 de milioane de euro. Tranzacția a fost finalizată în vară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
kingspan
teraplast