Liderii prezenți la Davos consideră că economia globală se îndreaptă spre o nouă normalitate

Liderii prezenți la Davos consideră că economia globală se îndreaptă spre o nouă normalitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2024

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că nu se așteaptă la o revenire la ”normalitatea” economică în 2024, în ciuda faptului că a constatat o echilibrare a anumitor date în ultimele 12 luni, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vorbind într-un panel al Bloomberg la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Lagarde a descris perioada post-pandemie drept ”ciudată, extraordinară și greu de analizat” și a identificat trei tendințe care au început să se normalizeze anul trecut: consumul, comerțul și inflația, informează News.ro.

Pandemia a dus la scăderea cheltuielilor și la creșterea economiilor oamenilor, în timp ce comerțul global a fost, de asemenea, perturbat.

BCE va reduce probabil dobânzile în această vară CITEȘTE ȘI BCE va reduce probabil dobânzile în această vară

În octombrie 2022, inflația din zona euro a atins 10,6%, dar a încetinit în 2023, ajungând la 2,9% în decembrie.

”În ’23 am văzut începutul normalizării. Când te uiți la consum, de exemplu, în întreaga lume... consumul este încă o forță motrice pentru creștere, dar vântul din spate de care am beneficiat, se estompează treptat”, a spus Lagarde vineri.

Consumul s-a diminuat, a spus ea, pe măsură ce piața muncii a devenit ceva mai puțin strânsă, iar economiile consumatorilor s-au redus.

Comerțul, între timp, a fost perturbat de preferința consumatorilor de a cumpăra servicii față de bunuri în 2021 și 2022, a spus Lagarde.

”Dar acum începe să crească cu adevărat și, în octombrie, am avut cifre comerciale globale care pentru prima dată în multe luni au crescut.”

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) se așteaptă ca tranzacțiile comerciale să crească cu 3,3% în 2024, conform unei prognoze publicate în octombrie.

Lagarde a remarcat, de asemenea, încetinirea generală a inflației în 2023.

”În întreaga lume, inflația este în scădere și am văzut-o în noiembrie în atât în inflația generală, cât și în inflația de bază. Deci, asta este ceea ce eu numesc normalizarea pe care am observat-o în ’23”, a spus ea, a spus Lagarde, adăugând oarecum criptic: ”Și poate îmi veți da cuvântul altă dată, să vorbesc despre asta că nu ne îndreptăm spre o normalitate.”

În decembrie, BCE a optat să mențină dobânzile neschimbate pentru a doua oară consecutiv, schimbându-și perspectiva față de inflație de la ”menținerea la un nivel prea ridicat pentru prea mult timp” la așteptările că ”va încetini treptat în cursul anului viitor”.

Vorbind la același panel, directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a fost de acord că economia ”poate se îndreaptă spre normalizare”, dar ea a descris-o ca ”nu este normală, deoarece creșterea comerțului este încă sub creșterea PIB-ului”.

Okonjo-Iweala a remarcat incertitudinile care fac ca prognoza să fie ”dificilă”, inclusiv conflicte geopolitice, perturbări în Marea Roșie și alegeri din întreaga lume.

”O nouă normalitate”

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a caracterizat situația economică actuală drept ”o nouă normalitate”.

Vorbind în cadrul aceluiași panel al WEF, el a spus: ”Privind ce va urma în următorii ani, Christine Lagarde a spus OK, suntem în proces de normalizare. Aș spune că asistăm la o nouă normalitate și 2023 marchează această nouă normalitate.”

”Gândiți-vă la cursa inteligenței artificiale... gândiți-vă la tensiunea geopolitică și la amenințarea fragmentării cu care va trebui să ne confruntăm în următorii ani. Nivelurile mai ridicate ale datoriilor după pandemie și creșterea prețurilor la energie, care ne-au micșorat spațiul fiscal pentru finanțarea transformării și au dat... perspectiva de creștere foarte mică a economiei globale”, a adăugat Lindner.

El a continuat: ”Mi-a dat 2023 speranță? … Aș spune astfel: A fost un apel la acțiune pentru că trebuie să rearanjam unele politici și … probabil că suntem la începutul unei ere, a unor noi reforme structurale”.

Economia Germaniei – cea mai mare din Europa – s-a contractat cu 0,3% de la an la an în 2023, a anunțat luni Biroul Federal de Statistică.

Biroul a spus că economia germană a stagnat în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că țara a evitat cu puțin o recesiune tehnică.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
bce
noua normalitate
dobanda
dobanzi
lagarde
davos
davos 2023