Lumea se îndreaptă spre al patrulea an de deficit de boabe de cafea din care se produce cafeaua instant

Lumea se îndreaptă spre al patrulea an de deficit de boabe de cafea din care se produce cafeaua instant
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Volcafe Ltd., unul dintre cei mai mari traderi mondiali de cafea, se așteaptă la o situație fără precedent în care lumea se va confrunta cu al patrulea an consecutiv de deficit de boabe de cafea robusta, soiul utilizat în cafeaua instant, în condițiile în care Vietnam, principalul producător mondial, continuă să fie afectat de secetă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Recolta potențială de cafea robusta a Vietnamului în sezonul 2024/25 este evaluată la 24 de milioane de saci, cea mai mică din ultimii 13 ani, potrivit unui raport intern al Volcafe, consultat de Bloomberg. Precipitațiile reduse din Vietnam au provocat "pagube ireversibile" arborilor de cafea, în timp ce utilizarea scăzută de îngrășăminte și extinderea culturilor de durian în dauna culturilor de cafea au avut și ele un impact asupra producției de boabe de cafea, scrie Agerpres.

Vânzările Tesla în Europa, la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni CITEȘTE ȘI Vânzările Tesla în Europa, la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni

În aceste condiții, Volcafe se așteaptă la un deficit mondial de cafea robusta de 4,6 milioane de saci în sezonul 2024/25, mai mic decât deficitul de nouă milioane de saci înregistrat în sezonul precedent. Fiecare sac de cafea are o greutate de 60 de kilograme. Nivelul redus al ofertei a provocat deja o creștere a cotațiilor la cafeaua robusta în acest an, astfel că la finele lunii aprilie cotațiile futures la bursa de la Londra au atins un vârf de peste 4.300 dolari pe tonă.

Între timp, cotațiile la bursă s-au mai redus dar "o soluție la actualul deficit de cafea robusta cere prețuri mai mari" pentru a pune presiune asupra cererii sau a-i face pe cumpărători să utilizeze mai multă cafea arabica, se arată în raportul Volcafe.

Această prognoză este o veste proastă pentru amatorii de cafea, care plătesc deja mai mult pentru băutura lor preferată. Lumea se confruntă cu un deficit de cafea robusta pe măsură ce fenomenul meteo El Nino continuă să provoace pagube culturilor de cafea din Asia de Sud-Est.

Cu toate acestea, cererea pentru cafea robusta, stimulată de creșterea popularității cafelei instant, nu s-a diminuat pe piețele emergente, ci este prognozată să încetinească numai după ce prețurile majorate vor fi transferate pe seama consumatorilor, se arată în raportul Volcafe.

În schimb, perspectivele în ceea ce privește aprovizionarea cu cafea arabica, soiul mai scump, sunt mai bune, iar livrările globale de cafea sunt așteptate să depășească consumul în sezonul 2024/25. Însă, surplusul existent la nivel mondial s-a redus la doar 700.000 de saci, după ce evoluțiile meteo nefavorabile au afectat culturile din Brazilia, Vietnam și America Centrală, susține Volcafe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea instant
pret