Norvegia, principalul furnizor de gaze naturale din Europa, atrage proiecte de investiții de 30 miliarde dolari în noi zăcăminte

Norvegia, principalul furnizor de gaze naturale din Europa, atrage proiecte de investiții de 30 miliarde dolari în noi zăcăminte
scris 9 ian 2023

Norvegia, devenită principalul furnizor de gaze naturale de pe continent în contextul războiului din Ucraina, estimează că își va putea menține producția de gaze la nivelul ridicat de anul trecut cel puțin până în 2026, grație unor investiții planificate de 30 de miliarde dolari în noi zăcăminte offshore.

Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze naturale pentru Europa, în urma deciziei Rusiei de a reduce livrările către continent după invazia sa în Ucraina. Producția țării a crescut cu 8% în 2022, până la 122 miliarde de metri cubi de gaze, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor Direcției Norvegiene pentru Petrol (NPD), citate de Bloomberg.

Producția agregată de petrol, gaze naturale și condensat s-a ridicat la aproximativ 230 milioane de metri cubi echivalent petrol, ceea ce corespunde unui volum de circa 4 milioane de barili de petrol pe zi. În același timp, veniturile Norvegiei din exporturile de petrol, gaz și condensat au atins o valoare record de aproximativ 1,7 trilioane de coroane (172 miliarde dolari), în contextul creșterii prețurilor, în special pentru gazele naturale, și al producției ridicate.

Piața imobiliară din Germania s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Piața imobiliară din Germania s-a prăbușit

"Rareori am văzut atât de mult petrol și gaze produse pe platforma norvegiană, așa cum a fost cazul anul trecut - și doar rareori am văzut decizii de investiții atât de semnificative”, arată NPD.

Instituția guvernamentală norvegiană estimează că producția de gaze va rămâne la un nivel similar celui înregistrat anul trecut în următorii patru până la cinci ani.

Norvegia, principalul furnizor de gaze naturale din Europa, atrage proiecte de investiții de 30 miliarde dolari în noi zăcăminte

Potrivit NPD, autoritățile norvegiene au primit 13 planuri de dezvoltare a unor noi zăcăminte de la companii anul trecut, precum și diverse planuri pentru prelungirea duratei de exploatare și creșterea gradului de recuperare a zăcămintelor existente.

Conform cifrelor furnizate de titularii licențelor, acestea presupun investiții totale de aproximativ 300 miliarde de coroane norvegiene (30 miliarde dolari), arată NPD, care precizează că investițiile vor crește rezervele Norvegiei cu aproximativ 252 de milioane de metri cubi echivalent petrol, din care jumătate reprezintă gaz.

Cel mai mare proiect nou este Yggdrasil (denumit anterior Noaka) din Marea Nordului, unde se estimează că investițiile vor ajunge la 115 miliarde de coroane.

"Este minunat că industria investește și se angajează să dezvolte resursele de pe platforma norvegiană. Acum ne așteptăm ca industria să demonstreze că poate implementa aceste proiecte conform planurilor", a declarat directorul general al NPD, Torgeir Stordal.

Producătorii norvegieni au cheltuit 120 de miliarde de coroane pentru investiții și dezvoltarea zăcămintelor în 2021.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
productie gaze naturale norvegia
investitii gaze naturale
zacaminte hidrocarburi
razboi ucraina