Noul guvern polonez se ia după România, Ungaria și Slovenia și și lansează eurobonduri

Noul guvern polonez se ia după România, Ungaria și Slovenia și și lansează eurobonduri
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Noul guvern polonez a decis să iasă pe piețele internaționale de obligațiuni, urmând exemplul altor state din regiune, precum Ungaria și Slovenia, în ideea de a profita de cererea existentă la începutul anului pentru obligațiunile emise de statele emergente, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Și România a lansat eurobonduri.

MOMENT SIMBOLIC: ​Tesla este pe cale să piardă prima poziție la vânzările de mașini electrice pe plan mondial. Cine o depășește CITEȘTE ȘI MOMENT SIMBOLIC: ​Tesla este pe cale să piardă prima poziție la vânzările de mașini electrice pe plan mondial. Cine o depășește

Ministerul de Finanțe de la Varșovia a informat joi că a mandatat băncile BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank și ING să îi aranjeze o emisiune de eurobonduri. Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Polonia vrea să emită eurobonduri cu maturitatea la 10 și 20 de ani la dobânzi de aproximativ 120, respectiv 165 de puncte de bază peste mid-swaps, arată Agerpres.

Potrivit calculelor Bloomberg, spread-ul așteptat sugerează că Polonia se grăbește să vândă eurobonduri pentru că are de rambursat datorii și dobânzi în valoare de 4,6 miliarde de dolari numai în luna ianuarie.

Etiopia a intrat în default CITEȘTE ȘI Etiopia a intrat în default

Polonia intenționează să se bazeze mai mult pe finanțarea externă în condițiile în care deficitul bugetar urmează să crească, după ce vor fi finanțate promisiunile făcute în campania electorală de anul trecut, iar cheltuielile militare vor crește din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, emisiunea de eurobonduri va fi un test al apetitului investitorilor față de planurile economice ale noului premier Donald Tusk, inclusiv promisiunile sale că va debloca fonduri europene înghețate în valoare de aproape 60 de miliarde de dolari.

Necesarul net de împrumuturi al Poloniei este estimat la 250 de miliarde zloți (63 de miliarde de dolari) în acest an, după ce cabinetul Tusk a decis să majoreze ținta de deficit la 5,1% din Produsul Intern Brut. Noul premier polonez, care a fost numit luna trecut, a anunțat că intenționează să se întâlnească cu investitorii cu prilejul următoarei vizite la Londra.

Ikea are probleme de aprovizionare, pe fondul incidentelor din Marea Roșie CITEȘTE ȘI Ikea are probleme de aprovizionare, pe fondul incidentelor din Marea Roșie

Oferta de obligațiuni poloneze, care ar fi atras deja cereri combinate în valoare de peste 8,5 miliarde de euro, vine după ce joi Ungaria a strâns 2,5 miliarde de dolari din vânzarea de obligațiuni cu maturitatea în 2036, iar Slovenia a emis eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
bonduri