Raiffeisen crește puternic pe bursă după acordul cu Strabag, care îi va permite să repatrieze profitul din Rusia

Raiffeisen crește puternic pe bursă după acordul cu Strabag, care îi va permite să repatrieze profitul din Rusia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 dec 2023

Acțiunile Raiffeisen Bank International s-au apreciat cu până la 12% după ce banca a acceptat să cumpere o participație deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska în compania de construcții Strabag, prezentă și în România, într-o tranzacție complexă, menită să reducă expunerea la Rusia a celor două firme austriece.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Subsidiara rusă a Raiffeisen va achiziționa aproape 28% din Strabag pentru 1,51 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari) și apoi va transfera acțiunile către societatea-mamă, prin intermediul unui dividend în natură, a precizat marți creditorul într-un comunicat.

Tranzacția pare să ofere o soluție la problemele care au împotmolit companiile austriece de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, notează Bloomberg. Raiffeisen a încercat, fără succes, să retragă capitalul blocat de la subsidiara sa rusă, în timp ce Strabag a înghețat acțiunile lui Deripaska, din cauza sancțiunilor europene.

Premieră la nivel mondial: Berna ar putea legaliza un tip de cocaină. În Elveția, cocaina e doar cu puțin mai scumpă decât berea CITEȘTE ȘI Premieră la nivel mondial: Berna ar putea legaliza un tip de cocaină. În Elveția, cocaina e doar cu puțin mai scumpă decât berea

Acțiunile Raiffeisen s-au apreciat cu până la 12% pe bursa de la Viena miercuri, cel mai mare salt intraday din ianuarie 2021. Citigroup și-a majorat recomandarea pentru acțiunile băncii de la neutru la cumpărare, citând perspectiva unor câștiguri mai mari.

În jurul orei 13:10 (ora României), titlurile băncii se apreciau cu 9,4%, la 18,11 euro. Acțiunile Strabag avansau cu 7,7%, fiind cotate la 41,30 euro/unitate.

Banca austriacă a declarat că tranzacția respectă cerințele sancțiunilor, dar va avea nevoie de aprobarea autorităților de reglementare, inclusiv a autorităților ruse, care trebuie să aprobe orice plată de dividende în străinătate.

Strabag a declarat, marți, că Deripaska a vândut MKAO Rasperia Trading, firma prin care deținea acțiunile Strabag, unei alte afaceri. Mutarea îi va permite, probabil, băncii austriece să evite să trateze direct cu omul de afaceri sancționat.

Primul furnizor de scutere pentru închiriat, la un moment dat evaluat la 1 miliard euro - în stare de faliment CITEȘTE ȘI Primul furnizor de scutere pentru închiriat, la un moment dat evaluat la 1 miliard euro - în stare de faliment

Creditorul vienez caută o soluție pentru subsidiara sa din Rusia de aproape doi ani. Unitatea, cea mai mare bancă cu capital străin din Rusia, a acumulat profituri de peste 3 miliarde de euro, pe care nu le-a putut trimite înapoi la societatea-mamă, din cauza restricțiilor impuse de Moscova în ceea ce privește dividendele.

Raiffeisen a declarat că va lua în continuare în considerare opțiunile de deconsolidare a unității, precizând că, între timp, tranzacția cu Strabag va contribui la reducerea expunerii sale față de Rusia.

În cazul în care tranzacția va fi finalizată, rata de capital CET1 pentru operațiunile Raiffeisen din afara Rusiei va crește cu 1,2 puncte procentuale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
acord strabag raiffeisen
reducere expunere rusia