Perspectivele unor recolte bune la grâu calmează îngrijorările referitoare la oferta mondială

Perspectivele unor recolte bune la grâu calmează îngrijorările referitoare la oferta mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2021

Din Kansas și până în Kiev, fermierii se pregătesc să culeagă recolte abundente de grâu în săptămânile următoare, ceea ce ar urma să reducă un deficit global de cereale care a alimentat o creștere a prețurilor, informează Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ploile de primăvară au căzut din belșug pe câmpiile din regiunea Mării Negre, mijlocul SUA și Uniunea Europeană, ceea ce crește perspectivele unor recolte bune de grâu în rândul marilor producători. Aceste perspective încurajatoare contribuie la diminuarea prețurilor, după ce creșterile din ultimele luni a dus un indicator al prețurilor alimentare mondiale la cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu, scrie Agerpres.

FOTO Bucureștiul, pe locul 263 din 323 de orașe europene în ceea ce privește calitatea aerului. Unde este cel mai curat aer din Europa CITEȘTE ȘI FOTO Bucureștiul, pe locul 263 din 323 de orașe europene în ceea ce privește calitatea aerului. Unde este cel mai curat aer din Europa

"Ar trebui să ajute la calmarea unora din îngrijorările referitoare la inflația produselor alimentare, având în vedere că pâinea este o parte importantă din dieta oamenilor. Dar a mai rămas o parte suficientă din sezonul de creștere pentru ca să poată apărea unele probleme", spune Jack Scoville, vicepreședinte la Price Futures Group din Chicago.

Condițiile pentru grâul moale în Franța, cel mai mare producător din UE, sunt cele mai bune la acest moment al anului după 2015, în condițiile în care au mai rămas doar câteva săptămâni până la recoltare. De asemenea, un studiu efectuat în luna mai în statul Kansas, grânarul SUA, a arătat că există șanse pentru o producție record, a precizat Justin Gilpin, director la Kansas Wheat Commission.

La rândul lor, analiștii din Rusia și-au îmbunătățit estimările privind recolta de grâu iar în cazul Ucrainei, producția ar putea atinge un nivel record, spune Mykola Gorbachov, președintele Ukrainian Grain Association. "Condițiile meteo sunt perfecte. Toate câmpurile sunt verzi", a declarat Mykola Gorbachov săptămâna trecută la o conferință organizată de International Grains Council.

În aceste condiții, prețurile au început să scadă, la bursa de cereale de la Chicago cel mai activ contract futures la grâu pierzând aproximativ 13% față de vârful atins în luna aprilie. De asemenea, fondurile speculative au adoptat și ele o poziție de tip "bear" pentru prima dată în ultimele două luni.

Transalpina - redeschisă circulației CITEȘTE ȘI Transalpina - redeschisă circulației

Chiar și așa cotațiile futures la grâu sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani iar analiștii avertizează că este nevoie și de o recoltă consistentă de porumb pentru ca prețul grâului să scadă în mod substanțial. Ploile abundente care au căzut în ultima perioadă riscă să afecteze calitatea recoltelor în SUA și Marea Neagră.

Chiar și cu o recoltă record de grâu, analiștii de la International Grains Council se așteaptă ca stocurile mondiale de cereale să continue să scadă în următorul sezon.

"Grâul este o rotiță într-o mașinărie mai mare. Va fi nevoie de cel puțin un sezon, dacă nu de două, pentru ca oferta și cererea să se echilibreze", spune James Bolesworth, director la firma britanică CRM AgriCommodities.

Pentru moment însă, unii cumpărători amâna achizițiile în așteptarea unor prețuri mai mici. Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anulat cea de a treia licitație din acest an iar Arabia Saudită a cumpărat mai puțin grâu cu livrare în lunile august și septembrie decât se aștepta.

"Țările importatoare sunt mai degrabă prudente și aștepată o corecție a prețurilor. Ne așteptăm la prețuri mai mici la grâu dar nu dramatic mai mici", spune Andree Defois, președintele firmei de consultanță Strategie Grains.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
pret
recolta