Piața IPO din Europa, pe cale să aibă cel mai bun trimestru începând din 2022

Piața IPO din Europa, pe cale să aibă cel mai bun trimestru începând din 2022
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 apr 2024

Un început puternic de an pentru ofertele publice inițiale din Europa, cu o serie de listări importante pe piață, pare să semnaleze o revenire a listărilor în regiune pentru restul anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
Sumele atrase în primul trimestru ar putea fi cele mai mari din trimestrul al treilea din 2022.

Cu 5,7 miliarde de dolari obținuți prin vânzări de acțiuni până la 27 martie, Europa este pe cale să înregistreze cel mai mare volum trimestrial din ultimele 18 luni, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri CITEȘTE ȘI Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri

Oferta de 2,6 miliarde de dolari a companiei de îngrijire a pielii Galderma a reprezentat aproape jumătate din totalul din primul trimestru.

Retailerul de parfumuri Douglas (prezent și în România), Athens International Airport și producătorul german de utilaje industriale RENK Group reprezintă alte listări notabile.

În timp ce unele companii care au renunțat la listări anul trecut sunt atrase din nou de piețele bursiere, care au atins niveluri record, altele au fost mai ezitante. Numărul de oferte publice inițiale în Europa se află încă la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Însă, potrivit bancherilor, există multe listări programate după sărbătorile de Paște.  

Noul șef al H&M se inspiră din strategia Zara CITEȘTE ȘI Noul șef al H&M se inspiră din strategia Zara

"Vedem cum activitatea din Europa revine la normalitate, iar anul 2025 se pregătește deja să fie un an foarte aglomerat", a declarat Richard Cormack, co-director pentru piețele de capital din Europa, Orientul Mijlociu și Africa la Goldman Sachs Group.

Companiile care analizează o listare la bursă au fost încurajate, de asemenea, de performanța puternică a unor oferte publice inițiale care au avut deja loc în acest an, Galderma crscând cu 18% peste prețul său de IPO.

viewscnt
Afla mai multe despre
ipo
listari
listari europa