Polonia, pe cale să devină prima țară care majorează dobânzile în 2022

Polonia, pe cale să devină prima țară care majorează dobânzile în 2022
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 ian 2022

Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est, va deveni probabil, astăzi, prima țară care majorează dobânzile în 2022, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Noua majorare este anticipată în contextul în care evoluția inflației este îngrijorătoare. În noiembrie, inflația anuală a urcat la 7,8%, cel mai ridicat nivel din decembrie 2020.

Stand News, ultima publicație pro democrație din Hong Kong, se închide și concediază toți angajații după percheziții și arestări. Acuzații de răzvrătire, 8 milioane dolari blocați CITEȘTE ȘI Stand News, ultima publicație pro democrație din Hong Kong, se închide și concediază toți angajații după percheziții și arestări. Acuzații de răzvrătire, 8 milioane dolari blocați

Astfel, după ce banca centrală a Poloniei a majorat semnificativ estimarea de inflație în 2022, majoritatea economiștilor intervievați de Bloomberg se așteaptă marți la o majorare a dobânzii cu 50 de puncte de bază, la 2,25%.

Mai exact, 15 din 17 economiști intervievați de Bloomberg estimează o majorare de 50 de puncte de bază, iar ceilalați doi analiști estimează o majorare mai puternică, de 75 de puncte de bază.

Polonia a majorat costurile de împrumut de trei ori în trei ședințe de politică monetară, însă rămâne în urma Cehiei sau Ungariei în ceea ce privește înăsprirea monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
dobanda
polonia
politica monetara