Premierul britanic aduce din nou în fața Parlamentului acordul de Brexit, sub spectrul pierderii funcției. Sfatul managerilor de fond: vindeți lirele!

Premierul britanic aduce din nou în fața Parlamentului acordul de Brexit, sub spectrul pierderii funcției. Sfatul managerilor de fond: vindeți lirele!
scris 15 mai 2019

Premierul britanic Theresa May va aduce în fața parlamentarilor britanici în prima săptămână din luna iunie, pentru a patra oară, acordul de retragere a Marii Britanii din UE, în speranța că va reuși să obțină, până la urmă, votul acestora, potrivit Bloomberg.

May s-a întâlnit marți cu liderul Partidului Labursit Jeremy Corbyn, dar deși discuțiile au fost descrise ca "utile și constructive", premierul britanic nu a reușit încă să își asigure sprijinul opoziției. 

Totuși, în prima săptămână a lunii viitoare, în timpul vizitei președintelui american Doland Trump în Marea Britanie, May va prezenta din nou proiectul de acord pentru Brexit. O nouă înfrângere pentru premierul britanic va înseamna însă, cel mai probabil, un nou premier.

Pe fondul incertitudinilor din jurului Brexitului, lira sterlină a scăzut în ultimele două luni, după un început de an în forță. Numeroși manageri de fonduri au decis să își reducă expunerea pe lira sterlină și titluri britanice, pe fondul neclarităților persistente privin Brexit.

Raiffeisen Bank a înregistrat o scădere de 16% a profitului net în primul trimestru CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank a înregistrat o scădere de 16% a profitului net în primul trimestru

Vindeți lirele, evitați titlurile de stat britanice și așteptați progresele legate de Brexit. Acesta este sfatul managerilor de fond care au decis să își reducă expunerea pe Marea Britanie în contextul neclarităților legate de Brexit. Spre exemplu, BlueBay Asset Management adoptă o poziție short pe liră, UBS Wealth Management evită datoria guvernamentală britanică, iar Nomura International, care până recent miza pe creșterea monedei britanice, și-a retras recomndarea de cumpărare ("buy") pentru lira sterlină.

"Nu văd discuțiile între laburiști și conservatori îndreptându-se nicăieri. Până la urmă, Theresa May va pleca și va fi înlocuită de un suporter mai inflexibil al Brexit. Acest lucru sugerează un risc mai mare pentru un Brexit dur în noiembrie", spune Mark Dowding, director de investiții la BlueBay.

viewscnt
Afla mai multe despre
may
premier britanic
theresh may
brexit
acord brexit
vot marea britanie