Prețul gazelor a crescut în contextul în care UE analizează noi sancțiuni împotriva Rusiei

Prețul gazelor a crescut în contextul în care UE analizează noi sancțiuni împotriva Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineața cu până la 7%, pe fondul intensificării temerilor cu privire la aprovizionarea cu gaze, din cauza unor noi sancțiuni impuse Rusiei, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Unele țări membre ale Uniunii Europene au cerut blocului comunitar să adopte rapid noi sancțiuni împotriva Rusiei, după apariția unor informații privind o serie de atrocități comise de armata rusă în apropiere de Kiev. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că, în zilele următoare, țara sa și aliații săi vor cădea de acord asupra unor "noi măsuri" împotriva Moscovei, fără a oferi alte detalii. La rândul său, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht a spus că UE ar trebui să discute despre încetarea achizițiilor de gaze din Rusia, scrie Agerpres.

Google începe să testeze noul sistem de targetare cu reclame, care va înlocui cookie-urile CITEȘTE ȘI Google începe să testeze noul sistem de targetare cu reclame, care va înlocui cookie-urile

În plus, traderii urmăresc și deciziile cumpărătorilor de gaze după ce autoritățile de la Moscova au început să ceară ca plățile să se facă în ruble. Deși unele țări analizează încă solicitările Moscovei, Lituania, un client relativ mic, a decis să înceteze să mai importe gaze din Rusia ca răspuns la solicitarea privind plata în ruble.

Luni în jurul orei 8:24 a.m., la Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 2,6%, până la 115 euro pentru un Megawatt-oră. De-a lungul săptămânii trecute, prețurile au crescut cu 11%, aceasta fiind prima creștere săptămânală înregistrată în ultima lună.

"Riscurile geopolitice ar putea să mențină creșterea prețului gazelor pentru o perioadă mai lungă. Solicitarea Kremlinului ca țările europene să plătească în ruble pentru gazele rusești crește miza pentru aprovizionare și posibilitatea unor perturbări", susțin analiștii de la Bloomberg Intelligence, Henik Fung și Chia Cheng Chen.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret