Prețurile la gaze în Europa au crescut cu 41% după ce Rusia a atacat Ucraina

Prețurile la gaze în Europa au crescut cu 41% după ce Rusia a atacat Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2022

Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forțele rusești au atacat ținte din Ucraina iar Occidentul a promis că va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Și în România prețul gazelor a explodat - VEZI AICI

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotațiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră, scrie Agerpres.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, într-o alocuțiune televizată surpriză, o operațiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiștii din estul țării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruși desfășurați de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis prețurile la valori record. Rusia intenționează să mențină "neîntrerupte" livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.

Analiștii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. și Rystad Energy AS prognozează că prețurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an pentru că există un deficit la acest combustibil utilizat la producția de electricitate, în industrie și la încălzirea locuințelor.

Uniunea Europeană urmează să organizeze joi un summit de urgență al liderilor blocului. Europa va trebui să concureze cu Asia pentru gaze naturale lichefiate dacă livrările de gaze rusești prin conducte vor fi perturbate ca urmare a unei crize. În mod normal aproximativ o treime din livrările de gaze rusești destinate Europei trec prin Ucraina iar analiștii au avertizat că orice escaladare a conflictului ar putea perturba aceste livrările.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

"În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situație catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Prețurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să își oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaționistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanșeze o recesiune globală", susține Kateryna Filippenko, analist șef la Wood Mackenzie.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preturi
rusia