Prețurile la gaze în Europa au scăzut după anunțul discuțiilor dintre SUA și Rusia cu privire la Ucraina

Prețurile la gaze în Europa au scăzut după anunțul discuțiilor dintre SUA și Rusia cu privire la Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut luni, după ce președintele american Joe Biden a acceptat să discute cu președintele rus Vladimir Putin despre Ucraina în cadrul unui summit, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Casa Albă a confirmat că președintele american a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus, așa cum a propus președintele francez Emmanuel Macron, cu condiția ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina, scrie Agerpres.

Windows 11 nu va mai putea fi instalat fără o conexiune la internet și un cont Microsoft CITEȘTE ȘI Windows 11 nu va mai putea fi instalat fără o conexiune la internet și un cont Microsoft

Această întâlnire oferă noi speranțe pentru găsirea unei soluții pașnice la o criză care afectează prețurile la o gamă largă de produse, de la energie, metale și alimente până la acțiuni și valute. Traderii și decidenții europeni urmăresc cu atenție livrările de gaze naturale rusești, pe fondul unei crize care a făcut ca prețurile să se multiplice de patru ori în ultimul an.

Luni, la Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, un indicator de referință în Europa, erau în scădere cu 5,6% până la 69,60 euro pentru un Megawat-oră în jurul orei 9.06 a.m.

Livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, au fost limitate în ultimele luni iar potrivit grupului Gazprom motivul pentru această situație este cererea redusă din partea clienților. În paralel, livrările robuste de gaze lichefiate, livrările de gaze din Norvegia și temperaturile ridicate au ajutat la contracararea declinului livrărilor rusești și au dus la scăderea prețurilor de la valorile record atinse în luna decembrie 2021.

Cu toate acestea, tensiunile dintre Moscova și Occident țin piața gazelor naturale cu sufletul la gură. Aproximativ o treime din livrările de gaze rusești destinate Europei trec prin Ucraina.

Președintele american Joe Biden a avertizat vineri că un atac al Rusiei este posibil în zilele următoare. La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie și SUA ar trebui să oprească companiile rusești să mai facă tranzacții în lire sterline și dolari dacă Rusia va declanșa un atac asupra Ucrainei.

SUA i-au avertizat pe aliați că o potențială invazie a Ucrainei ar putea viza mai mult orașe, dincolo de capitala Kiev. Printre orașele care ar putea fi atacate se numără Harkov în nord-est și Odesa și Herson în sud. Orașul Harkov este în apropiere de Sudzha, un important punct pentru tranzitul gazelor naturale rusești spre Europa prin Ucraina iar Herson este în apropiere de portul Nicolaev, un important punct de export al cerealelor, și nu departe de Odesa, un alt hub pentru exportul de materii prime.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
energie