Renault analizează un posibil transfer de proprietate pentru societatea sa mixtă din Rusia

Renault analizează un posibil transfer de proprietate pentru societatea sa mixtă din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2022

Grupul auto francez Renault SA analizează varianta unui transfer de proprietate pentru pachetul său majoritar de acțiuni la AvtoVaz, o societate mixtă din Rusia, către un investitor local, ca o modalitate pentru a ieși din această țară, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News

Un eventual transfer de proprietate, varianta preferată în prezent de Renault, ar elibera grupul francez de responsabilitățile legale pentru AvtoVaz, firma care produce autoturismele Lada, și cei 45.000 de angajați ai săi, au precizat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Acestea au adăugat însă că transferul de proprietate este doar una dintre opțiunile analizate de Renault, după ce săptămâna trecută proprietarul Dacia a anunțat că își suspendă activitățile industriale în Rusia, fără a oferi detalii cu privire la modul în care intenționează să iasă din Rusia, scrie Agerpres.

Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro CITEȘTE ȘI Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală și este posibil să apară și alte opțiuni, au subliniat sursele. De asemenea, nu este clar cum anume ar urma să fie integrată în acest plan uzina proprie pe care Renault o are în apropiere de Moscova. Sursele au precizat însă că Renault nu va putea să își transfere participația de 68% pe care o deține la AvtoVaz către celălalt acționar, holdingul de stat Rostec State Corp., pentru că partenerul rus este vizat de sancțiunile internaționale.

Săptămâna trecută, Renault a oprit activitatea la uzina sa din apropiere de Moscova și a anunțat că analizează opțiunile disponibile pentru pachetul majoritar de acțiuni la AvtoVaz. Constructorul aut francez estima la finele anului trecut că valoarea operațiunilor sale din Rusia, a doua mare piață a sa după cea din Franța, se ridică la 2,2 miliarde de euro.

Societatea mixtă AvtoVaz produce primele două cele mai bine vândute automobile din Rusia, ambele marca Lada, care controlează aproximativ o cincime din piața auto locală. Anul trecut, Renault a realizat în Rusia aproximativ 10% din veniturile sale iar AvtoVaz a avut o marjă de profit de 8,7%, cu mult mai mare decât cea de 0,6% atinsă de divizia automotive a grupului.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 și relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
rusia