S&P Global: Costurile la materii prime au o creștere fără precedent, în contextul războiului din Ucraina. Zona euro ar putea avea o contracție economică în trimestrul al doilea

S&P Global: Costurile la materii prime au o creștere fără precedent, în contextul războiului din Ucraina. Zona euro ar putea avea o contracție economică în trimestrul al doilea
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 mar 2022
Activitatea economică din zona euro s-a menținut peste așteptări în martie, deși prețurile au urcat într-un ritm record, potrivit unui sondaj S&P Global.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Indicele Composite Purchasing Managers (PMI), calculat de S&P Global (după preluarea IHS Markit) prin sondaj în rândul managerilor, a scăzut 54,5 puncte în martie, de la 55,5 puncte în februarie. Acesta a depășit însă așteptările din piață, în contextul în care analiștii contactați de Bloomberg anticipau un nivel de 53,8 puncte.
Piața de factoring a atins 6 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Piața de factoring a atins 6 miliarde de euro

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Activitatea companiilor a fost susținută de sectorul serviciilor, care a înregistrat o cerere mai mare ca urmare a relaxării restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Relaxarea măsurilor a susținut în special activitatea din turism și recreere.
 
Economia zonei euro se confruntă însă cu o inflație în creștere și cu noi perturbări ale lanțului de aprovizionare, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea costurilor cu energia și a înrăutățit perspectivele de creștere globală.
 
Sectorul manufacturier din regiune se confruntă cu o creștere "fără precedent" a costurilor pentru piese și materii prime, care se va reflecta în prețurile de consum în lunile următoare, potrivit sondajului publicat de S&P Global - primul de la izbucnirea conflictului.
 
"Datele sondajului subliniază modul în care războiul dintre Rusia și Ucraina are un impact imediat și concret asupra economiei zonei euro și evidențiază riscul ca zona euro să aibă o contracție economică în trimestrul al doilea", a declarat Chris Williamson, economist șef la S&P Global, potrivit Bloomberg.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
pmi
s&p global
ihs markit
inflatie
razboi
zona euro