SpaceX, aproape să obțină o finanțare de 2 miliarde dolari, dublu față de suma vizată inițial

SpaceX, aproape să obțină o finanțare de 2 miliarde dolari, dublu față de suma vizată inițial

Foto: Flickr/SpaceX

scris 18 aug 2020

SpaceX este aproape să finalizeze o nouă rundă de finanțare, dublă față de suma de 1 miliard de dolari pe care și-a propus să o atragă inițial, care i-ar ridica evaluarea la 46 miliarde de dolari.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, SpaceX a majorat ținta de finanțare de la 1 la 2 miliarde de dolari, pe fondul interesului puternic din partea investitorilor.

Dintre aceștia, Fidelity Investments, printre cei mai mari administratori de active din lume, participă cu o sumă importantă la noua rundă de finanțare, au precizat sursele menționate.

INFOGRAFIC FOTO: Cele mai fiabile și cele mai proaste mașini, în 2020. Modelele Dacia, rezultate surprinzătoare CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC FOTO: Cele mai fiabile și cele mai proaste mașini, în 2020. Modelele Dacia, rezultate surprinzătoare

Fidelity este unul dintre investitorii existenți ai SpaceX. În 2015, managerul de active și Google au investit împreună 1 miliard de dolari în compania spațială americană, care a obținut atunci o evaluare de peste 10 miliarde de dolari.

Noua investiție de 2 miliarde de dolari ar ridica evaluarea SpaceX la 46 miliarde de dolari, de la 36 miliarde de dolari în prezent. SpaceX și-ar consolida astfel statutul de cel mai valoros “unicorn” din SUA, în fața procesatorului de plăți Stripe și a companiei de software Palantir Technologies. Compania fondată de Elon Musk împarte în prezent cu Stripe primul loc în topul celor mai mari companii private americane.

Totodată, ar fi cea mai mare sumă atrasă până în prezent de SpaceX în cadrul unei runde de finanțare.

Reprezentanții SpaceX și Fidelity Investments nu au dorit să comenteze informațiile.

Veste proastă pentru Neptun Deep? Exxon își poate reduce cu o cincime rezervele dovedite, o parte din zăcămintele deținute nemaifiind profitabile la actualele prețuri CITEȘTE ȘI Veste proastă pentru Neptun Deep? Exxon își poate reduce cu o cincime rezervele dovedite, o parte din zăcămintele deținute nemaifiind profitabile la actualele prețuri

SpaceX a atras până acum investiții totale de circa 3,5 miliarde de dolari, conform unui raport publicat de Morgan Stanley luna trecută. Banca americană estimează că SpaceX și-ar putea ridica evaluarea până la 175 miliarde de dolari, inclusiv în contextul extinderii operațiunilor pe piața serviciilor de internet prin satelit.

Lista investitorilor SpaceX mai include, printre alții, firma de venture capital Founders Fund, înființată de Peter Thiel, cofondatorul Pay-Pal și al Palantir Technologies, Baillie Gifford și Valor Equity Partners.

În mai, SpaceX a devenit prima companie privată care a trimis oameni în spațiu. Capsula Crew Dragon a companiei, avându-i la bord pe astronauții NASA Doug Hurley și Bob Benhken, a fost lansată spre Spația Stațială Internațională (ISS) cu ajutorul unei rachete reutilizabile Falcon 9.

Capsula a revenit pe Pământ la începutul lunii august.

Succesul primei misiuni spațiale cu o navă comercială vine în sprijinul planurilor lui Musk pentru construcția unei baze permanente pe Lună și colonizarea planetei Marte. Șeful SpaceX testează în acest scop un nou sistem de transport spațial, denumit Super Heavy Starship, gândit să înlocuiască actuala flotă de rachete a companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
runda finantare
elon musk
starship
starlink
internet satelit
colonizarea marte