SUA pregătesc un tarif de 200% pentru importurile de aluminiu din Rusia

SUA pregătesc un tarif de 200% pentru importurile de aluminiu din Rusia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 feb 2023

Statele Unite se pregătesc să aplice un tarif de 200% pentru aluminiul produs în Rusia chiar în această săptămână, într-o mutare menită să mențină presiunea asupra Moscovei, în contextul războiului din Ucraina, potrivit Bloomberg, care citează persoane familiare cu proiectul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele Joe Biden încă nu și-a dat acordul oficial, iar în cadrul administrației au existat îngrijorări cu privire la potențiale daune colaterale asupra industriilor americane, inclusiv industria aerospațială și cea auto, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate.

Măsura, care a fost analizată de luni de zile, vizează metalul rusesc și din cauză că Moscova ar fi făcut dumping pe piața americană la prețuri sub costuri, prejudiciind companiile locale, potrivit surselor menționate.

CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihaela Feodorof, Business Consultant Performanceway: Liderii caută limpezimea minții. Incertitudinea produce cea mai mare neliniște

Escaladarea presiunii asupra Moscovei vine după ce Washingtonul a impus sancțiuni fără precedent pentru a pedepsi și izola guvernul președintelui Vladimir Putin, inclusiv prin înghețarea activelor băncii centrale rusești la nivel global.

Creșterea tarifelor pentru importurile de aluminiu ar continua, de asemenea, eforturile SUA și ale Uniunii Europene de a diminua rolul Rusiei ca putere globală în domeniul materiilor prime.

UE a interzis importurile de petrol, gaze și de combustibili ruși, în încercarea de a-și reduce dependența de Moscova. Impactul acestei măsuri a fost atenuat, însă, de o redesenare a hărții comerțului mondial cu petrol, cea mai mare parte a livrărilor de țiței rusesc mergând acum către China și India, la prețuri mai mici.

Până în prezent, nu există niciun indiciu că UE intenționează să ia o măsură similară în ceea ce privește aluminiul rusesc, notează Bloomberg.

Rusia, al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume, după China, a reprezentat o sursă semnificativă pentru piața americană, însă importurile au scăzut considerabil după invadarea Ucrainei.

Un tarif de 200% ar pune, efectiv, capăt importurilor americane de aluminiu din Rusia.

Cu toate acestea, opțiunea tarifară ar fi mai puțin severă decât acțiunile luate în considerare anul trecut de către administrația lui Biden, inclusiv o interdicție totală asupra importurilor sau sancțiuni împotriva singurului producător rus de aluminiu, United Co. Rusal International. O astfel de măsură risca să perturbe și mai mult piețele, în condițiile în care exporturile rusești ar fi devenit toxice pentru cumpărătorii din întreaga lume.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
aluminiu rusia
crestere tarife importuri aluminiu rusesc
razboi ucraina
invazie ucraina