Suspiciuni de evaziune fiscală uriașă. Societe Generale și alte 4 bănci, percheziționate în Franța

Suspiciuni de evaziune fiscală uriașă.  Societe Generale și alte 4 bănci, percheziționate în Franța
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 mar 2023
Procuratura franceză din domeniul financiar percheziționează cinci bănci, inclusiv Societe Generale, proprietarul BRD, în cadrul unei anchete privind frauda fiscală și spălarea de bani.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 

Societe Generale a confirmat pentru Bloomberg că este vizată de anchetă. Autoritățile franceze au confirmat, de asemenea, prin e-mail, că HSBC Holdings, BNP Paribas  și Natixis sunt percheziționate.

Ancheta vizează metode utilizate pentru reducerea impozitelor pe dividende, care a stârnit un scandal și în Germania, unde anchetatorii au percheziționat și Deutsche Boerse. Procurorii din Germania fac, de asemenea, parte din ancheta franceză. Ancheta implică peste 150 de anchetatori și 6 procurori germani din Köln.

Operațiunile "fac parte din cinci anchete preliminare deschise la 16 și 17 decembrie 2021 pentru acuzații de fraudă fiscală în formă agravată și evaziune fiscală în formă agravată, în legătură cu așa-numitul sistem de fraudă CumCum, un sistem de impozitare a dividendelor", au precizat procurorii francezi.

Bloomberg: Renault nu mai este veriga slabă în alianța cu Nissan CITEȘTE ȘI Bloomberg: Renault nu mai este veriga slabă în alianța cu Nissan

"Operațiunile actuale, care au necesitat mai multe luni de pregătire, sunt conduse de 16 magistrați ai PNF și peste 150 de anchetatori din cadrul Serviciului de investigații judiciare al Direcției Generale a Finanțelor (SEJF), în prezența a șase procurori germani de la Parchetul din Köln, care intervin în cadrul cooperării judiciare europene", a adăugat Parchetul francez.

Tranzacțiile cum-ex presupun un schimb rapid de acțiuni (cu și fără drept de dividend) între bănci și brokeri, cu scopul de a ascunde identitatea deținătorului real. Schema, atribuită avocatului german Hanno Berger, a permis participanților să solicite, începând cu ultima parte a anilor 90, reduceri fiscale multiple pe impozitul aplicabil câștigurilor de capital, în condițiile în care impozitul era plătit doar o singură dată. Potrivit anchetei consorțiului de jurnaliști, statele cel mai afectate de activitățile de fraudare cu tranzacții cum-ex sunt Germania, Danemarca, Spania, Italia și Franța, urmate de Norvegia, Finlanda, Polonia, Danemarca, Țările de Jos, Austria și Republica Cehă.
 

SUPSPICIUNI DE FRAUDĂ FISCALĂ: 140 DE MILIARDE DE EURO, ÎN 20 DE ANI

Potrivit Parchetului Fiscal din Franța, "aceste anchete sunt rezultatul unei plângeri", depuse la sfârșitul anului 2018 de un grup intitulat "cetățeni în bandă organizată" inițiat de șeful deputaților socialiști, Boris Vallaud, "sau al unui denunț obligatoriu al administrației fiscale", care ar data, potrivit Le Monde, de la sfârșitul anului 2021.

ULTIMA ORĂ Președintele Fed sugerează că majorările ratelor ar putea accelera. Acțiunile americane scad CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Președintele Fed sugerează că majorările ratelor ar putea accelera. Acțiunile americane scad

Cotidianul mai susține că Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFip) "a făcut primele regularizări fiscale la sfârșitul anului 2021" în privința unora dintre aceste bănci "pentru sume care se ridică la zeci, chiar sute de milioane de euro".

Un grup de șaisprezece instituții media au dezvăluit în 2018 prin intermediul unei investigații de presă intitulate "Dosarele CumEx" aceste suspiciuni de evaziune fiscală gigant. Suma, calculată inițial la 55 de miliarde de euro, a fost revizuită în creștere în 2021, fiind estimată la 140 de miliarde de euro pe o durată de 20 de ani.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
banci
perchezitii