Trump anunță că acordul comercial dintre SUA și China va fi semnat "în foarte scurt timp"

Trump anunță că acordul comercial dintre SUA și China va fi semnat "în foarte scurt timp"

După anunțul de la finalul săptămânii trecute privind încheierea primei faze a acordului care vizează eliminarea reciprocă a tarifelor comerciale, SUA și China sunt foarte aproape de a încheia înțelegerea comercială, potrivit președintelui SUA DOnald Trump.

O nouă veste pentru piețe în sensul detensionării relațiilor comerciale dintre SUA și China. Aflat sâmbătă în statul american Florida, președintele SUA Donald Trump, cel care a inițiat după preluarea mandatului în anul 2017 războiul tarifar, a anunțat că prima fază a acordului care prevede ridicări ale barierelor comerciale este foarte aproape de a fi încheiată. "Am ajuns la un progres în înțelegerea comercială și o vom semna în foarte scurt timp", a declarat Trump, potrivit Reuters.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin anunțase anterior că este foarte probabil ca pactul să fie semnat la începutul lunii ianuarie, în curs de finalizare mai fiind doar câteva tehnicalități.

Un startup sprijinit de fondatorul Amazon a atras 100 milioane dolari pentru construcția unei centrale de fuziune nucleară CITEȘTE ȘI Un startup sprijinit de fondatorul Amazon a atras 100 milioane dolari pentru construcția unei centrale de fuziune nucleară

Potrivit acordului anunțat în octombrie și al cărui text a fost agreat vineri, SUA va elimina, în mai multe etape, taxele vamale pentru importurile chinezești, a declarat viceministrul pentru Comerț din China, Wang Shouwen, citat de Bloomberg.

Într-un mesaj pe Twitter de la finele săptămânii trecute, Trump, a anunțat că SUA și China au agreat un acord inițial “foarte cuprinzător”. “China a agreat multe schimbări structurale și achiziții uriașe de produse agricole, energie și produse manufacturiere, plus multe altele”, potrivit lui Trump. El a adăugat că tarifele de 25% pe importurile chinezești rămân în vigoare, în timp ce taxele pentru “majoritatea” bunurilor chinezești rămase vor fi reduse la 7,5%. “Tarifele penalizatoare de 15% programate pentru 15 decembrie nu vor fi aplicate, prin prisma faptului că am ajuns la un acord. Vom începe negocierile pentru faza a doua a acordului imediat”, a precizat acesta.

SUA vor menține tarife de 25% pentru importuri chinezești de 350 miliarde de dolari, în timp ce tarifele în vigoare pentru importuri de 120 miliarde de dolari vor fi reduse de la 15% la 7,5%, conform unui comunicat al Biroului Reprezentantului american pentru Comerț (USTR).

Astfel, Beijingul a acceptat să cumpere produse agricole suplimentare de 32 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, față de achizițiile de 24 de miliarde de dolari efectuate în 2017, înainte de începerea războiului comercial. China va mări și achizițiile de produse manufacturate, energie și servicii din SUA.

Statele Unite vor suspenda tarifele pentru importuri din China care urmau să intre în vigoare duminică și vor reduce tarifele existente.

Trump a afirmat ulterior, într-o conferință de presă, că, în opinia sa, achizițiile de produse agricole ale Chinei vor atinge 50 de miliarde de dolari.

Un acord ferm urmează să fie semnat în prima săptămână din ianuarie, la Washingon, de către negociatorii principali.

Acțiunile americane, care se apreciau ușor în primele ore de tranzacționare, au trecut pe scădere după anunțul privind semnarea primei faze a acordului SUA-China.

“Înțelegerea nu este atât de cuprinzătoare pe cât sperau unii jucători, astfel că este complet rezonabil ca piața să se retragă și să marcheze din profituri. Eliminarea tarifelor programate pentru 15 decembrie era deja luată în calcul de piețe”, a comentat Randy Frederick, vicepreședintele case de brokeraj Charles Schwab, citat de MarketWatch.

Bursa americană a urcat la noi maxime istorice joi, după ce Trump a anunțat că este foarte aproape de semnarea unui acord cu China.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
tarife vamale
razboi comercial
donald trump
taxe vamale
importuri chinezești