UE va deschide calea pentru investiții de 565 miliarde de euro în modernizarea rețelelor electrice

UE va deschide calea pentru investiții de 565 miliarde de euro în modernizarea rețelelor electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2022

Comisia Europenă va prezenta un plan destinat digitalizării rețelelor electrice, în încercarea de stimula extinderea energiilor regenerabile și a reduce dependența de combustibilii fosili rusești, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Planul de acțiune "Digitalizarea sistemului energetic", care va fi prezentat săptămâna următoare de Executivul comunitar, va necesita investiții de 565 miliarde de euro în infrastructura de rețea până la finele deceniului, pentru a-și atinge planurile în domeniul energiei verzi și a-și reduce dependența de Rusia, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg News.

Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro CITEȘTE ȘI Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro

Conform propunerilor Bruxelles-ului, blocul comunitar va încerca să promoveze schimbul de date cu privire la consumul de electricitate începând din 2024, pentru a ajuta la creșterea flexibilității pe piețele de energie din regiune, de exemplu permițând panourilor fotovoltaice și vehiculelor electrice să introducă energie electrică înapoi în rețea, scrie Agerpres.

Europa trebuie să instaleze panouri fotovoltaice pe acoperișul tuturor clădirilor comerciale și publice până în 2027 și pe acoperișul tuturor clădirilor rezidențiale noi până în 2029. De asemenea, documentul cere instalarea a 10 milioane de pompe de căldură pe parcursul următorilor cinci ani precum și pentru 30 de milioane de vehicule cu emisii zero pe drumurile din UE în 2030.

"Invadarea Ucrainei de către Rusia și prețurile ridicate la energie nu au făcut decât să majoreze necesitatea și urgența de a asigura că Uniunea Europeană își îmbunătățește atât independența față de importurile de combustibili fosili rusești cât și suveranitatea strategică și securitatea prin crearea unui sistem energetic digital", se menționează în planul de acțiune, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat.

După ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa iar o serie de centrale electrice au fost oprite pentru lucrări de mentenanță, prețurile angro la energie au crescut de peste zece ori față de valoarea medie pentru acest moment al anului.

Mark Zuckerberg - Cea mai mare scădere din top 500 miliardari ai lumii CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg - Cea mai mare scădere din top 500 miliardari ai lumii

Planul de acțiune privind digitalizarea rețelelor electrice este ultimul set de măsuri prezentat de UE pentru a-și reduce dependența de gazele naturale rusești și a urgenta tranziția la energia regenerabile. Pe măsură ce cererea de electricitate a regiunii crește, va fi nevoie de o rețea energetică mai rezilientă pentru a se adapta la producția generată de panourile fotovoltaice și turbinele eoliene, producție care depinde de vreme, și de asemenea să direcționeze electricitatea acolo unde este cea mai mare nevoie în blocul comunitar.

Potrivit diplomaților europeni, Executivul comunitar intenționează să dea publicității în data de 28 septembrie un document în care va detalia noi pași destinați să reducă volatilitatea și să crească volumul tranzacțiilor pe piețele de energie, în condițiile în care explozia prețurilor a dus la majorarea apelurilor în marjă, precum și măsuri pe care blocul comunitar ar putea să le ia pentru a reduce prețul carburanților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rețele electrice
ue