Legea REIT-urilor, care permite crearea unor fonduri de investiții concentrate pe piața imobiliară, care se pot lista la bursă și beneficia de scutiri de impozite, a fost recent adoptată de către Senat, după cum a anunțat Profit.ro, și urmează să intre în dezbatere publică.
„A fost bine primită de senatori în sensul că a trecut cu 60 de voturi pentru, 40 de abțineri și 0 voturi împotrivă. E un lucru bun, dar așteptăm să vedem dacă va trece și când va intra în dezbatere. Problema care e? Legea este asimilată ca fiind în principal pentru piața imobiliară.
Chiar la articolul 1 zice că este în vederea dezvoltării activității economice pe piață imobiliară în România și stimulării creșterii economice prin atragerea investițiilor”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Laurențiu Căpcănaru, broker Goldring, adăugând că, deși a fost creată pentru sectorul imobiliar, această lege are aplicabilitate pentru 14 domenii de activitate diferite.
„Poate fi folosită pentru finanțarea mai multor industrii, de la telecom, la data center-uri, agricultură, forestier, spații industriale, healthcare și chiar și centre de îngrijire a bătrânilor. Deci are aplicabilitate și poate fi folosită pentru finanțarea a atâtor domenii de activitate”, completează acesta.
12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a

Societățile de investiții imobiliare, așa-numitele „Real Estate Investments Trusts” (REITs), au câștigat în popularitate de la începutul secolului și au ajuns să aibă o valoare agregată în echivalent cu 83% din PIB-ul mondial.
Real Estate Investment Trusts (REIT-urile) funcționale la nivel mondial au o valoare totală apropiată de 3.000 de miliarde de euro. Acest tip de fonduri de investiții sunt reglementate în majoritatea statelor din Europa și din lume și beneficiază de diverse facilități fiscale, se precizează în expunerea de motive prezentată de inițiatorii legii.
Scopul acestor societăți este de a facilita accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Aceste fonduri reunesc capitalul mai multor investitori pentru a achiziționa, dezvolta, deține și exploata active imobiliare generatoare de venituri, adică locuințe, birouri, spații comerciale, hale industriale sau hoteluri.

„Există un articol în lege care suscită discuții. E vorba de articolul 7, care anulează regimul fiscal favorabil. Caracteristica principală a REIT-ului este regimul fiscal favorabil, adică nu se impozitează profitul, există obligativitatea să se dea 90% din profit ca dividend și atunci tu poți impozita dividendele pentru că ești obligat să dai totul ca profit.
Dar, dacă se anulează acest articol 7, care este esența legii REIT-ului, atunci nu e nicio deosebire, efectiv legea devine inutilă. Pentru că dacă se anulează articolul 7, este ca și acum, îți faci o societate pe acțiuni, o listezi la bursă și ceea ce primești ca venituri recurente, le impozitezi și atunci chiria, arenda dacă o primești în rate, o impozitezi și abia pe urmă o distribui cu un impozit pe dividend către investitor.
Și atunci, investitorului nu-i mai convine să investească în REIT-uri pentru că pierde din impozitare. Poziția Ministerului de Finanțe explicată clar încă dinaintea dezbaterii din Senat a fost că ei sunt pentru anularea regimului fiscal favorabil. Pe de altă parte, au folosit și o chestie din PNRR prin care România s-a angajat să nu mai dea facilități”, explică Laurențiu Căpcănaru, adăugând că, fără acest regim fiscal favorabil, legea REIT-urilor este inutilă.

Brokerul mai spune și că există un interes crescut în piața imobiliară pentru o astfel de lege.
„Există multe dezvoltări imobiliare care pot fi separate și pot fi considerate REIT-uri, se pot lista ca REIT-uri, pot obține finanțare pentru că acționarii care au fost acolo și care au vândut, care au făcut exitul să poată să treacă să își dezvolte alte lucrări folosind banii pe care i-ar primi de la investitorii în REIT-uri. Iar investitorii în REIT-uri ar avea siguranța că banii pe care îi investesc au o corelare directă între valoarea REIT-ului și suprafața deținută, iar riscul operațional este minim”, afirmă acesta.