VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: Ne așteptăm la o creștere a TVA spre 21%. Nu sunt multe alte portițe pe care le poate folosi Ministerul de Finanțe

Educație cu profit   
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: Ne așteptăm la o creștere a TVA spre 21%. Nu sunt multe alte portițe pe care le poate folosi Ministerul de Finanțe

Andreea Nica, vicepreședinte CFA România, se așteaptă ca, după alegeri, să urmeze noi măsuri de eficientizare fiscală, care ar putea să vină sub formă de creștere a impozitelor și a taxelor, „ceea ce nu va ajuta foarte mult economia”. 

“Din păcate, nu sunt multe alte portițe pe care le poate folosi Ministerul de Finanțe, în condițiile în care vedem că, din nou, nu reușim să avem o creștere a colectării TVA, nu avem o execuție bugetară favorabilă nouă.

Dacă în primele trei luni ale anului trecut deja aveam un deficit bugetar mare, de 2%, am reușit ca în primele 3 luni ale acestui an să fie și mai mare, ceea ce nu ne duce deloc spre un deficit la sfârșitul anului de 7%, așa cum s-a angajat guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News

Deci, ne așteptăm ca în a doua parte a anului să vedem măsuri. Încă de la sfârșitul anului trecut, noi am atras atenția asupra faptului că fără o creștere a TVA va fi foarte greu să menținem deficitul sub control, așa că ne așteaptăm la o creștere spre 21%”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Andreea Nica, vicepreședinte CFA România.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, Digital Nation: România are o șansă să folosească AI într-un mod foarte profund / Andreea Nistor, Digital Nation: Potențialul e enorm. Companiile ar putea să intervină susținând proiecte de educație CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, Digital Nation: România are o șansă să folosească AI într-un mod foarte profund / Andreea Nistor, Digital Nation: Potențialul e enorm. Companiile ar putea să intervină susținând proiecte de educație

O altă problemă subliniată de aceasta este ocuparea forței de muncă. Doi din trei români sunt activi și au un loc de muncă sau au o sursă de venituri.

“Este unul dintre cele mai mici procente la nivelul Uniunii Europene. Alături de noi, tot așa cu un grad de ocupare foarte redus, sunt italienii și grecii. În momentul în care unul din trei români în vârstă de muncă nu lucrează sau este de fapt o persoană care lucrează în economia neagră, este clar că nu ai de unde să colectezi.

Deci, aici ar trebui să vedem iarăși ce se întâmplă cu forța de muncă din România, cum reușim să creștem gradul de ocupare, pentru că avem alte țări europene unde gradul de ocupare este foarte mare, de peste 80%. La noi să fie 67% deja arată fie că nu funcționează economia așa cum trebuie, nu avem business-uri acolo unde este forța de muncă, fie că avem în continuare economie neagră destul de importantă și oamenii muncesc în continuare la negru, ceea ce este o mare vulnerabilitate pentru ei”, mai spune aceasta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, fondator Digital Nation: Veneau la interviu tineri care cereau salarii foarte mari, dar nu știau nimic. Sistemul educațional încă spune “să nu vorbești neîntrebat”, am trăit multă vreme în comunism CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, fondator Digital Nation: Veneau la interviu tineri care cereau salarii foarte mari, dar nu știau nimic. Sistemul educațional încă spune “să nu vorbești neîntrebat”, am trăit multă vreme în comunism

De asemenea și contribuțiile la sistemul de sănătate sunt foarte mici. Din cei 19 milioane de asigurați (populația României), doar jumătate contribuie în sistem.

“Foarte greu să menții un serviciu public de sănătate bun în condițiile în care contribuțiile sunt așa de mici. Am avut la fel, sub formă de politici populiste, tot felul de categorii de angajați exceptați de la plata fie a impozitului pe venit, fie a contribuțiilor pentru pensii.

Aceste scutiri au fost scoase pentru că, din păcate, în România, în momentul în care se introduce un program de stimulare, politicile sunt mai degrabă populiste și se stimulează un sector în funcție de anumite interese. Iar această stimulare, dacă este menținută pe 10 ani, pe 20 de ani, vedem programe precum Prima Casă, menținut pe 15 ani, ele ajung de fapt să creeze distorsiuni în economia reală.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Șerban Florea, consultant de investiții Selective Capital: 10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocaz CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Șerban Florea, consultant de investiții Selective Capital: 10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocaz

Când stimulezi o anumită categorie de angajați, când stimulezi un anumit sector economic, cum sunt construcțiile, ce se întâmplă este că ai o creștere importantă a prețurilor în acel sector, o creștere care se decuplează de puterea de cumpărare, care-ți aduce, poate, în România multe fonduri speculative, dar nu ajungi, de fapt, să creezi acele perspective favorabile pentru români să-și permită locuințe noi sau pentru a aduce multă forță de muncă într-un sector.

Deci, aceste stimulente creează niște distorsiuni care, până la urmă, menținute pe termen lung nu te mai ajută să ai creștere economică”, explică aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
andreea nica