Romaero a obținut aprobarea ANAF pentru implementarea planului de restructurare

Romaero a obținut aprobarea ANAF pentru implementarea planului de restructurare
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2020

Romaero București, companie de stat specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo, a obținut aprobarea ANAF pentru implementarea planului de restructurare. Astfel, pe lângă cei 50 milioane de lei recuperați deja, statul român urmează  să mai încaseze încă 77 milioane de lei pe parcursul implementării planului de restructurare din totalul datoriei istorice acumulată în ultimii 10 ani de activitate a companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Aceasta este cea mai mare sumă recuperată de stat până acum într-o astfel de procedură. ROMAERO devine astfel un exemplu de bune practici în salvarea prin mijloace de piață a unei companii de importanță strategică din sectorul de apărare, transmite CIT Restructuring, companie fondată de CITR, parte din Impetum Group, care derulează procesul.

„Companiile românești cu datorii la bugetul de stat primesc o nouă șansă la restructurare. Este o oportunitate binevenită, mai ales în contextul în care jumătate din companiile de impact românești de află în dificultate, iar această criză cu siguranță că a sporit nevoia de restructurare. Acum este momentul optim pentru companiile cu datorii bugetare să acționeze pentru un nou start în business și să se redreseze. Procedura de notificare a intenției de a beneficia de OG6 se redeschide în intervalul 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021, astfel companiile cu datorii istorice acumulate la bugetul de stat mai au timp pentru a accesa o astfel de facilitate”, a afirmat Adrian Lotrean, Senior Partner CIT Restructuring, o companie CITR, parte din Impetum Group.

Aplicarea planului de restructurare creează posibilitatea demarării unui plan de investiții de peste 200 milioane de lei, pregătit deja de ROMAERO cu ajutorul CIT Restructuring pentru următorii 5 ani. 

În luna august, Romaero București a intrat într-un proces de restructurare pentru datoriile istorice la buget.

La 31 decembrie 2019, conform termene.ro, datoriile către buget depășeau 330 milioane lei.

În 2018, conform ultimelor date raportate, compania a avut afaceri de 84,4 milioane lei și o pierdere de 35,3 milioane lei, cu 772 angajați.

Planul de restructurare va fi derulat cu CIT Restructuring, fondată de CITR, parte a Impetum Group, și prevede reducerea cu circa 256 milioane lei a datoriilor către bugetul consolidat al statului și transferarea unor active esențiale către instituțiile din sectorul de apărare. În plus, se vor crea condițiile pentru rambursarea creditelor bancare istorice, în valoare de aproximativ 108 milioane lei, prin valorificarea unor active excedentare, de care business-ul nu mai are nevoie. 

Grupul olandez Damen declanșează concedieri masive în România CITEȘTE ȘI Grupul olandez Damen declanșează concedieri masive în România

Restructurarea Romaero este cel mai amplu și mai complex proces de restructurare de business derulat în baza OG 6/2019 până la acest moment în România. Derularea cu succes a acestui proiect de colaborare între instituții ale statului și mediul de afaceri românești dovedește faptul că există premise ca, prin eforturi susținute, economia românească să își dobândească stabilitatea și perspective de creștere.

Pentru a beneficia de prevederile OG 6/2019, Romaero are un necesar de finanțare de 60 milioane lei, cuprinzând o sumă de 45 milioane lei, reprezentând rambursare inițială către ANAF, și aproximativ 14 milioane lei, constând în necesar de capital de lucru pentru relansarea activității. Misiunea obținerii acestei finanțări, în condițiile în care societatea nu a beneficiat de noi resurse financiare din partea sectorului bancar din 2009, a fost asumată și realizată cu succes de CIT Restructuring. Finanțarea necesară implementării proiectului de restructurare urmează a fi pusă la dispoziție de CEC Bank care a aprobat finanțarea rambursării datoriilor către ANAF în suma de 45 milioane lei și se află în proces de aprobare a finanțării unui credit special de 14 milioane lei. Aceasta este o dovadă a dedicației cu care CEC Bank  susține business-urile românești chiar și în perioade dificile.

„Prin planul de restructurare ne vom concentra eforturile pentru aducerea în zona de profitabilitate a Romaero. În aceste vremuri de incertitudine economică, este rolul nostru să ne transpunem experiența validată de piață ca manageri de criză, în ghidajul și susținerea de care au nevoie companiile românești. Romaero este un centru de excelență și una dintre cele mai importante companii de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Avem încredere că vom reuși să punem din nou în lumină valoarea acestei companii de tradiție și mizăm pe capacitatea Romaero să depășească aceste momente”, a declarat anterior Andra Buțiu, Senior Partner CIT Restructuring, parte din Impetum Group.

OG 6/2019 este un act normativ care vizează restructurarea obligațiilor datorate de către contribuabili către bugetul de stat, pentru a sprijini revitalizarea acestora și a le ajuta să evite ajungerea în stare de insolvență. Principalele facilități fiscale prevăzute prin OG6 se referă la restructurarea obligațiilor bugetare, cu anularea accesoriilor și reducerea obligațiilor principale. ANAF are competența de a evalua și aproba planul de restructurare și testul creditorului privat elaborat de expertul independent. „Procedura propusă de OG6 reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente puse la dispoziția mediului economic pentru restructurarea companiilor, iar abordarea ANAF a fost, în toată această perioadă, una deschisă, proactivă, pro-business”, a mai declarat  Andra Buțiu.

Romaero este o companie aerospațială care integrează în aceeași locație două activități majore: fabricarea de aerostructuri și întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare. Este cea mai mare companie din Industria Aeronautică Romană, cu peste 90 de ani de tradiție în acest domeniu și este situată lângă Aeroportul Băneasa.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero
cit restructuring