TAROM pierde definitiv procesul pe zona zborurilor charter. Acuzații de cartel

TAROM pierde definitiv procesul pe zona zborurilor charter. Acuzații de cartel
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 iun 2023

Operatorul aerian național TAROM a pierdut definitiv procesul împotriva unei amenzi de 16,62 milioane de lei a Consiliului Concurenței, din septembrie 2020, aplicată pentru că ar fi facilitat schimbul de informații privind componente ale politicii de preț ale agențiilor de turism sancționate de instituție în decembrie 2018. De asemenea, amenda a fost motivată de faptul că TAROM ar fi refuzat contractarea de zboruri charter în mod direct cu anumite agenții de turism care nu se raliau la cartel sau care nu respectau aspectele convenite în cadrul cartelului. În plus, susține Consiliul Concurenței, compania aeriană ar fi îngreunat accesul agențiilor de turism la contractarea zborurilor charte și/sau ar fi favorizat anumite agenții de turism în alocarea zborurilor charter, în perioada 6 iunie 2013 - 25 septembrie 2015, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Într-o primă fază, Tarom a contestat decizia de sancționare a Consiliului Concurenței la Curtea de Apel București, dar cererea a fost respinsă în luna ianuarie 2022, cu posibilitate de recurs. Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul inițiat de operatorul aerian. 

Sancțiunea reprezintă 1,227% din afacerile TAROM la nivelul anului 2019.

CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, construieste cel mai mare terminal al rețelei sale din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, construieste cel mai mare terminal al rețelei sale din România

La începtul anului 2019, Consiliul Concurenței a anunțat că amendat 13 agenții de turism, dar și Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) cu un total de aproape 2,45 milioane euro, acuzând coordonarea comportamentului pe piață.

Companiile Aerotravel SRL, Eximtur SRL, Fibula Air Travel SRL, Nova Travel SRL, Paralela 45 Turism SRL, Prompt Service Travel Company SRL, Rezeda World Travel SRL, Tez Tour SRL, Touring Europabus Romania SRL au recunoscut participarea la practica anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii.

În 2021, conform celor mai recente date publice disponibile, TAROM a avut pierderi de 327,6 milioane de lei și afaceri de 668,7 milioane de lei. Despre BVC 2023 al companiei detalii AICI.

TAROM este controlată de stat, prin Ministerul Transporturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
amenda
consiliul concurentei
proces
instanta
dosar
agentii de turism
zboruri charter