Piața auto a crescut rapid în luna mai, odată cu livrarea mașinilor cumpărate prin Rabla

Piața auto a crescut rapid în luna mai, odată cu livrarea mașinilor cumpărate prin Rabla
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 6 iun 2023

Înmatriculările din România au crescut în luna mai cu 33%, ca efect al Programului Rabla, care a început la sfârșitul lunii martie. Chiar dacă primele livrări de mașini subvenționate au început din aprilie, cea mai mare parte a acestora s-a livrat și se văd în statistici pe luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România a înmatriculat în luna mai 18.728 de autovehicule noi, cu 26,61% mai multe decât în luna mai din 2022, principalul motiv fiind ieșirea din criza de semiconductori suprapus peste Programul Rabla, care în 2023 a început cu o lună mai târziu. Din acest total, 3.641 au fost autoturisme, care au crescut cu un procent și mai mare, 33,76%, o creștere de circa 3.500 de unități față de mai 2022.

După primele cinci luni ale anului, piața de autoturisme noi se ridică la 60.472 de unități, cu aproap 27% mai multe decât în perioada similară a anului 2022, cele două cauze amintite mai sus fiind cele mai importante. Luna trecută, piața auto înregistrase o stagnare vizibilă, din cauza întârzierii înmatriculărilor Rabla.

Față de lunile anterioare, în clasamentul celor mai vândute modele s-a produs o modificare importantă: modelul Skoda Octavia a urcat pe locul patru (403 unități), depășind modelul Dacia Jogger, care iese astfel din Top 5 (363 unități). Cele mai vândute trei modele sunt, ca de obicei, Logan, Duster și Sandero, de la Dacia, iar cele mai vândute modele de import au fost Skoda Octavia, Toyota Corolla și Hyundai Tucson.

VIDEO Bateria deceniului, anunțată de chinezii de la Gotion: 1000 km cu o încărcare și 2 milioane de kilometri durată de viață CITEȘTE ȘI VIDEO Bateria deceniului, anunțată de chinezii de la Gotion: 1000 km cu o încărcare și 2 milioane de kilometri durată de viață

Cele mai vândute mărci, în luna mai, au fost Dacia, care are o creștere substanțială, peste media pieței (42%) comparativ cu luna mai 2022, la un volum de 4230 unități, fiind urmată de Toyota, care revine în poziția de lider al pieței de import (1060 de unități), Volkswgen (985), cu un număr aproape dublu de autoturisme înmatriculate, Skoda (942 unități) și Renault (902 unități).

După cinci luni, Dacia este lider, ca de obicei, cu un volum total de 20.706 autoturisme înmatriculate, în timp ce Renault este pe locul al doilea și cea mai vândută marcă de import (4.767 autoturisme), fiind urmată de Hyundai (4008 unități) și Skoda (3.955 unități).

viewscnt
Afla mai multe despre
inmatriculari romania
piata auto romania
piata auto
inmatriculari europa
inmatriculari dacia