Furnizorii de energie electrică au obligația de a-și informa clienții, până cel târziu pe 10 iunie 2025, că, de la 1 iulie 2025, ia sfârșit actuala schemă de plafonare a prețurilor finale, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Grupuri din sectorul energetic al SUA solicită administrației președintelui Donald Trump să scutească transportatorii de gaz natural lichefiat (LNG) de la noua regulă care va obliga producătorii să exporte un procent tot mai mare din LNG-ul american folosind nave construite în SUA, parte a unei inițiative mai ample de revitalizare a industriei navale americane, transmite Reuters.
Turcia și-a asumat noi inițiative pentru a-și consolida influența în Balcani în sectorul energetic, lansând o „ofensivă de prietenie” față de Bulgaria și România, prin semnarea unor Memorandumuri bilaterale de Cooperare Energetică cu cele două țări, scrie publicația greacă The Power Game.
Statul vrea ca Hidroelectrica să participe la oportunitățile de achiziție de proiecte/ capacități noi de generare energie electrică în principal din surse regenerabile, inclusiv la nivel regional și cu precădere în Republica Moldova.
Renegocierea de către România cu Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include și amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.
Numărul maxim de posturi al Ministerului Energiei, fără demnitari și cabinetele acestora, va fi redus cu peste 23%, de la 376 la 288, numărul de posturi de secretari de stat va scădea de la 4 la 3, urmând să dispară și 2 posturi de cabinet de secretar de stat, iar funcția de secretar general adjunct va fi desființată, a decis astăzi Guvernul.
Prețurile petrolului au scăzut, în contextul în care piața așteaptă negocierile comerciale dintre SUA și China, în timp ce un raport privind stocurile a venit cu rezultate mixte, transmite Reuters.
OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, spune că activitatea sa de explorare și producție (E&P) rămâne profitabilă și la o cotație a țițeiului de 30 dolari/baril, în condițiile în care aceasta s-a cifrat la o medie de 76 dolari/baril pentru sortimentul de referință Brent în primul trimestru din al anului, față de 83 dolari/baril în T1 2024, iar perspectiva companiei pentru întreg anul în curs indică o valoare de 70 dolari/baril sau chiar mai mică.
Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a-și stabili prețurile angro de vânzare.
Energocom SA, traderul de stat de la Chișinău, a semnat primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, care va deveni productiv din 2027.