În pofida nemodificării legii offshore, modificare solicitată de operatori, OMV Petrom, cea mai mare companie energetică autohtonă a anunțat luni inițierea unei noi campanii de foraj în ape de mică adâncime, în perimetrul Istria din Marea Neagră, costul campaniei fiind estimat la 32 milioane de euro.
Vremea mai friguroasă instalată în ultimele zile în România a condus la o majorare a consumului de gaze și, implicit la o creștere spectaculoasă a prețului gazelor pe bursele spot. În numai 5 zile, prețul gazelor s-a majorat cu 71%, de la aproximativ 70 de lei/MWh la peste 120 lei/MWh.
Trei puteri europene au avertizat Iranul, sâmbătă, să nu înceapă să producă uraniu metalic drept carburant pentru un reactor de cercetare, afirmând că această activitate ar contravine acordului nuclear din 2015,având implicații militare serioase, transmite Reuters.
Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat sâmbătă că amână pentru o dată ulterioară oprirea controlată a Unității 1 a centralei, pentru a asigura producția de energie electrică necesară Sistemului Energetic Național în această perioadă cu temperaturi scăzute. Reactorul 1 urma să fie oprit în noaptea de vineri spre sâmbătă (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de reparație ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unității 1, iar manevrele de reducere a puterii să înceapă pe 16 ianuarie 2021, la ora 0:00.
Un incident asemănător, dar cu impact mult mai mare, a avut loc în Europa pe 4 noiembrie 2006, lăsând fără curent electric peste 15 milioane de consumatori. Evenimentul de atunci a fost folosit de către unii politicieni pentru a promova necesitatea centralizării puterii politice în UE și a unei mai mari integrări a statelor membre în cadrul Uniunii.
Compania franceză Total a devenit primul mare producător de energie la nivel global care a decis să se retragă din cel mai mare grup de lobby american din industria petrolului și gazelor, din cauza dezacordurilor legate de politicile referitoare la climă și sprijinul pentru relaxarea reglementărilor în domeniul activităților de forare, transmite Reuters.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de ordin care prevede prelungirea până la jumătatea anului a perioadei până la care clienții casnici pot trece de la contractul de serviciu universal cu furnizorul lor de ultimă instanță (FUI) la un contract concurențial semnat cu același furnizor sau cu altul, dând totodată posibilitatea tuturor furnizorilor, FUI sau nu, de a la acorda clienților reduceri comerciale care să compenseze diferența dintre prețul de serviciu universal și prețul concurențial înregistrată între 1 ianuarie și 30 iunie 2021.
Acordul, al cărui text nu a fost făcut public, va rămâne în vigoare o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de cinci ani, dacă una dintre părți nu solicită altfel. Fiecare parte poate înceta acest Acord prin notificare scrisă transmisă celeilalte părți cu cel puțin cu un an înainte.
Echipamentele din cadrul stației au o durată de exploatare între 25 și 45 de ani, fiind uzate atât fizic, cât și moral, ceea ce face ca, în echiparea prezentă, să fie imposibilă integrarea în sistemul de telecontrol, iar siguranța în exploatare este condiționată de lucrări de mentenanță cu o frecvență foarte mare
Convergența prețurilor gazelor de pe bursele maghiară (CEEGEX) și română (BRM) a condus la dispariția fluxurilor de gaze pe granița dintre cele 2 state la finalul lunii noiembrie, reiese din raportul agenției de reglementare a domeniului de la Budapesta, MEKH.