Termocentrala Mintia prinde viață: Șantierul uriaș al noii centrale pe gaze, este mesajul cu care sunt prezentate acum imagini de la noua centrală, aflată în pregătire.
Impozitul pe construcții speciale, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus de la 1 ianuarie 2025, în cotă de 1%, va fi aplicat la valoarea netă a construcțiilor vizate, definită drept ″valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora″.
Energia electrică produsă cu ajutorul vântului asigură vineri aproape 40% din întregul necesar al României, în contextul în care meteorologii au emis avertizări de vremea rea și vânt puternic în cea mai mare parte a țării. Pe bursa de energie, prețul spot este cu 10% mai mic decât ieri. În plus, odată cu producția mare de energie eoliană, România exportă aproape 1.000 de MW.
Cel mai mare producător de gaze din România vrea să intre nu numai pe piața de furnizare către clienții casnici autohtoni, ci și pe cea din Republica Moldova, care în prezent își asigură 100% din consum din gaze care fie provin, fie tranzitează România.
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom S.A. intenționează să externalizeze servicii de transport din zonele de producție Oltenia și Valahia, din Pitești, împreună cu personalul aferent, către Eugen Trans S.R.L.
Fostul europarlamentar PNL Cristian Bușoi, ex-șef al Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, declarat la un moment dat cel mai influent eurodeputat în domeniul legislației UE a sectorului energetic, a fost numit secretar de stat în Ministerul Energiei, prin decizie a premierul Marcel Ciolacu.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, ce se pregătește să intre puternic pe segmentul de furnizare către clienți finali, inclusiv casnici, vrea să facă același lucru și în Republica Moldova, prin înființarea unei subsidiare de profil la Chișinău.
O societate comercială înființată în România pe 11 noiembrie anul trecut a intrat, după circa o lună, pe 6 decembrie 2024, în acționariatul companiei locale Verde Magnesium, dezvoltatoarea proiectului de extracție și procesare a magneziului de la Budureasa, din județul Bihor, controlată până atunci integral de un vehicul juridic al grupului de private equity Amerocap LLC, înregistrat în Statele Unite, al americanului Jacques Joseph Tohme.
Proiectul de exploatare de resurse de cupru și aur din perimetrul Rovina din județul Hunedoara al subsidiarei românești a companiei miniere canadiene Euro Sun Mining, inițiat în urmă cu 20 de ani și care tocmai a fost inclus de Comisia Europeană pe lista celor considerate strategice pentru aprovizionarea cu materii primite critice a Europei și calificate astfel pentru a primi finanțare și alte forme de sprijin din partea UE, a rămas fără aviz de mediu anul trecut, iar pentru obținerea unuia nou este nevoie de acordul Ungariei, relevă date analizate de Profit.ro.
Distribuitorul de electricitate Electrica acordă un dividend cu randament de doar 1%.