Asta după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că planul Federației Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei prin intermediari, respectiv prin finanțare bugetară ″umanitară″ acordată Tiraspolului pentru a cumpăra gaze achiziționate din Uniunea Europeană de către un furnizor și trader basarabean privat, Natural Gaz DC SRL, controlat de un om de afaceri activ și în România, este ilegal și încalcă sancțiunile internaționale.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și, totodată, principalul furnizor concurențial de curent electric pentru consumatori finali din țară, cu cotă de piață de 14,5% în septembrie anul trecut, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI), prin decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Investițiile Complexului în unități de producție de noi, reprezentând 2 centrale pe gaze naturale de 1.325 MW în total și 8 parcuri fotovoltaice ce însumează 690 MW, la care se adaugă retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, sunt extrem de întârziate față de program, motiv pentru care România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale companiei de stat.
Magazinele PPC Energie din municipiul București și județele Giurgiu și Ilfov vor fi închise vineri, 24 ianuarie 2025, zi de sărbătoare legală
„Nu există momentan pe masă o ofertă mai bună decât gazul rusesc și acesta este motivul pentru care Ungaria nu renunță la el. Însă, în același timp, ne uităm cu speranțe mari la producția de gaze care va începe din perimetrul Neptun Deep din România”, a spus ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferință pe tema gazelor care a avut loc la București. El a susținut că deja companiile din România și Ungaria negociază extinderea colaborării în comerțul cu gaz.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, anunță că a finalizat și a pus în funcțiune o nouă stație de transformare, Onești Centru, județul Bacău, printr-o investiție de peste 22,7 milioane de lei.
Producătorul maghiar de energie Alteo intenționează să se extindă în Europa Centrală și de Est cu scopul de a construi un portofoliu regional de energie regenerabilă, cu o capacitate cuprinsă între 1.500 MW și 2.000 MW, până în 2030.
România a asigurat, în primele 20 zile ale anului 2025, circa 60% din consumul de energie electrică din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
44 de investitori străini în proiecte locale de parcuri fotovoltaice îi cereau despăgubiri de peste un sfert de miliard de euro pentru presupuse prejudicii cauzate de mai multe modificări legislative, care au avut ca rezultat reducerea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă constând în certificate verzi suportate pe facturi de consumatorii de curent electric.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis după întâlnirea cu ministrul de externe din Ungaria, Péter Szijjártó, că nu vom mai lăsa vreodată securitatea energetică a Europei în mâinile celor care au folosit și folosesc energia ca armă de șantaj. Ministrul a arătat că România este, în prezent, cel mai mare producător de gaze al Uniunii Europene și își va dubla capacitatea de producție în 2 ani prin proiectul Neptun Deep, astfel că va contribui esențial la întărirea securității energetice a regiunii. Proiectele Neptun Deep și Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în Domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi (AGRU - Coridorul Verde) au fost printre temele întrevederii dintre cei doi oficiali.