Executivul a aprobat în ședință de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor, pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, precum și pentru modificarea alin. (3) al art. 291 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă
Facturile lunare la energia electrică pot crește considerabil din cauza unor aparate electrocasnice care consumă mult curent.
Grupul francez Engie a anunțat cei 4.900 de angajați ai diviziei Engie Home Services că este pregătită vânzarea acestei filiale.
Prețul gazelor tranzacționate pe piața spot din România a depășit, în ultimii cinci ani, nivelul pieței europene în aproximativ jumătate din timp, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Analizând evoluțiile de preț pentru piața SPOT din România (BRM) și cea din Olanda (TTF – cea mai reprezentativă piață a gazelor din Europa), asociația arată că funcționarea pieței de gaze din România și utilizarea cotațiilor BRM a determinat o economie a României de 215 milioane de euro în ultimii 5 ani, față de situația în care actorii din România s-ar fi raportatat la indicatorii TTF Olanda. Potrivit asociației, piața liberalizată a gazelor naturale este singura care poate răspunde la multiplele provocări actuale, inclusiv transparența prețurilor și concurența între diferite surse de energie.
Țările Uniunii Europene au respins planul Comisiei Europene de a menține obiectivele obligatorii de stocare a gazelor pentru încă doi ani, solicitând mai multă flexibilitate în atingerea acestor ținte, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.
Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei, controlat de Ministerul Energiei, a fost nevoit să cumpere gaze naturale în regim de furnizare de ultimă instanță (FUI) de la producătorul de stat Romgaz, aflat în portofoliul aceluiași minister (și fiind și acționar la ELCEN, cu 2,5%), în cursul lunii februarie 2025, după ce operatorul de înmagazinare Depogaz, filială a Romgaz, a limitat volumul capacității zilnice de extracție din depozitele sale subterane, din cauza golirii accelerate a acestora, relevă date analizate de Profit.ro.
Miliardarul indian cu cetățenie britanică Sanjeev Gupta, proprietarul și președintele conglomeratului GFG Alliance, din care face parte și combinatul siderurgic Liberty Galați din România, fostul Sidex, care tocmai a intrat în procedură de concordat preventiv, a garantat personal credite contractate de combinat în ultima parte a anului trecut de la Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), pe care Gupta o controlează aproape integral, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Emoții și mai mari privind finalizarea și punerea în sfârșit în funcțiune, în vara aceasta, a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a companiei de stat Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020.
Dezvoltatorii de proiecte ce beneficiază de finanțări nerambursabile UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul de Modernizare pot gaja activele fixe ale proiectelor la bănci pentru a contracta credite destinate finanțării investițiilor respective, a decis recent Guvernul, printr-o ordonanță de urgență ce modifică legislația națională a implementării celor 2 programe europene.
Acestea se calificaseră pentru fonduri UE nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, însă implementarea lor a fost întârziată, iar Comisia Europeană nu a acceptat etapizarea.