Statul român a ″reușit″ să-i prindă în ″plasa″ impozitului specific de 0,5% din cifra de afaceri impus, de principiu, doar în sectoarele de petrol și gaze, și pe comercianții de lemne de foc, brichete, peleți, cărbune, naftalină, ulei lubrifiant sau antigel și, în același timp, să-i scape din vedere pe traderii străini de țiței și carburanți fără sedii permanente în România, astfel că acum face demersuri de corectare a situației.
Statul român vrea prelungirea planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, aflat în întârziere semnificativă pe partea de investiții în capacități de producție noi, fotovoltaice și pe gaze, care să înlocuiască grupurile pe lignit programate să fie scoase din exploatare.
Compania de stat Electrica a dat în judecată ANRE pentru creșterea tarifelor reglementate de transport și distribuție a energiei electrice.
Ministerul Energiei deține peste 82% din capitalul Nuclearelectrica, astfel că abținerea sa de la vot în cadrul ședinței AGA a făcut imposibilă adoptarea vreunei hotărâri, de aprobare sau respingere.
Un Regulament UE de anul trecut prevede că producătorii de țiței și gaze din UE trebuie să pună la dispoziție, până în 2030, instalații de captare și stocare CO2 cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, prin contribuții individuale calculate în funcție de cota de piață în extracția de hidrocarburi a Uniunii a fiecăruia din perioada 2020-2023.
Compania românească Electromontaj, unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, controlat indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, a semnat un parteneriat pe 10 ani cu Tennet BV operatorul de transport al energiei electrice din Olanda.
O companie de trading de gaze naturale înregistrată în Cipru, fără acționari la vedere, în care activează foști angajați ai gigantului rus de stat Gazprom și care la un moment ajunsese al doilea cel mai mare importator de gaze din România, având și o sucursală la București, a rezervat capacitate de transport pentru luna februarie la punctul de interconectare Strandzha-2 de la granița Turciei cu Bulgaria, unde vin gaze și din conducta Turkstream, ce unește Federația Rusă cu Turcia, capacitatea fiind destinată exportului către Transnistria, scrie publicația rusă Kommersant.
Prețurile petrolului au scăzut cu aproape 2%, în timp ce investitorii au analizat planurile președintelui american Donald Trump de a aplica noi tarife mai târziu decât erau așteptările, precum și de a stimula producția de petrol și gaze în Statele Unite, transmite Reuters.
Traderul de stat prin care Republica Moldova își asigură energia necesară, Energocom, a reușit să facă economii față de prognoza sa inițială pentru luna ianuarie, în parte și ca urmare a semnării contractului bilateral cu OMV Petrom, care a diminuat cantitatea de energie pe care compania de la Chișinău a achiziționat-o de pe piața spot operată de OPCOM.
Compania canadiană Atkins Realis, una dintre cele care au semnat contractul de inginerie, procurare și management al construcției pentru unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, a fost selectată să furnizeze și studiul strategic pentru linia de cale ferată de mare viteză care să lege Bucureștiul de restul rețelei feroviare de mare viteză din Europa, relevă documente analizate de Profit.ro.