Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va deveni furnizor de ultimă instanță de energie electrică.
România exportă vineri către Republica Moldova un volum de gaze cu 5,6 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă un record, au afirmat reprezentanții Transgaz. Și exporturile de electricitate către țara vecină, peste 600 de MW, sunt printre cele mai mari de la începutul crizei energetice de peste Prut.
Sindicatul Liber Independent (SLI-SEB) din compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, principalul producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, prin cele patru CET-uri ale sale, a anunțat un protest al salariaților față de ordonanța-trenuleț nr. 156/2024, adoptată de Guvern înainte de Revelion.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că afirmațiile potrivit cărora România este ”un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja amintește că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacități de producție care însumau peste 7.000 de megawați, echivalentul producției a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.
Prețurile țițeiului au scăzut, în urma așteptărilor că miliția Houthi din Yemen va opri atacurile asupra navelor din Marea Roșie și pe fondul unor date economice puternice din SUA, transmite Reuters.
În Basarabia, prețurile benzinei și motorinei sunt reglementate, în sensul în care ANRE stabilește plafoane maxime zilnice, ce includ și o marjă comercială de asemenea reglementată.
Licența de exploatare a perimetrului Roșia Poieni, acordată inițial în 1999, expiră la finalul lunii în curs, iar autoritățile și compania pregătesc prelungirea ei cu încă 5 ani, până la 31 ianuarie 2030.
Întrebat în legătură cu speța, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a spus că este la curent și că ″Noi nu vom permite absolut nimănui să facă parte din scenariul agresiunii hibride a Rusiei aici, la Chișinău″.
Moscova lucrează la posibilitatea de a furniza gaze Transnistriei nu prin intermediul alternativei Turkish Stream, cum a sugerat anterior Chișinăul, ci prin achiziționarea de gaze de pe piața spot europeană cu ajutorul unei companii intermediare, scrie ziarul financiar rus Kommersant, citând surse neidentificate. Coproprietarul acestei companii intermediare, Arcadie Vicol, a fost audiat de serviciile de informații din Republica Moldova.
Gigantul energetic britanic BP va tăia 4.700 de locuri de muncă și 3.000 de roluri de contractant pentru a ajuta la economisirea a 1,6 miliarde de lire sterline